Порошенко отримав бумерангом. Зеленський має готуватися до того ж

Потяг уже пішов. Люди очікують від влади зовсім іншого

Ніколи ще не було стільки уваги до повернення народного депутата з новорічно-різдвяних канікул, як сьогодні.

Справа про держраду експрезидента Петра Порошенка уже перетворилася на шоу, що обіцяє довго тішити сторонніх спостерігачів. Обидва табори роблять свій внесок – і професійні шоумени, і професійні політики. Кожні шукатимуть в ньому власну вигоду.

Проте обом таборам сьогодні варто згадати інше шоу.

Порошенко та його люди волають зараз про політичні переслідування та репресії. Але 2017 року самі робили те ж стосовно Міхеіла Саакашвілі – спочатку соратника, а потім лютого опонента тодішнього президента. Позбавлення із сумнівних причин громадянства, брутальне затримання в ресторані й фактично викидання з країни. Звинувачення у спробі державного перевороту за гроші Москви. Зупинка потяга Інтерсіті з Перемишля, на якому ніби мав повертатися Саакашвілі. Прорив його із прихильниками в Україну.

Все це було феєрично, і теперішньому шоу ще рости до тодішнього - так само координованого з вулиці Банкової.

Зараз Порошенко отримує свій бумеранг. Водночас є над чим подумати й Зеленському.

Він не знищить Порошенка цією справою про держраду. У експрезидента купа грошей і високопрофесійні адвокати. На його інтереси працює низка "своїх" телеканалів та інші медіа - зокрема й ті, що належать олігарху Ахметову. Є секта прихильників, що стоятимуть за нього, хоч би які гріхи не стали відомими. Є певні зв'язки у європейських столицях, що зумовлює підвищену увагу до цього шоу.

Теперішній президент не наростить собі рейтинг на справі колишнього

Теперішній президент не наростить собі рейтинг на справі колишнього – так само, як переслідування Саакашвілі не додало свого часу Порошенкові. Карати попередників за реальні злочини слід було відразу після здобуття президентства - на вершині популярності й відповідно до тодішніх очікувань суспільства на справедливість й реалізацію гучного гасла "Весна прийшла – саджати будемо".

Тепер потяг уже пішов, і люди очікують від влади зовсім іншого. Їм ідеться про не про долю Порошенка чи його соратників, а про власні проблеми та очевидні загрози. Посилення обороноздатності країни, стримування інфляції, підвищення професійності влади та її інтелекту – це хвилює суспільство набагато більше і насамперед. Успіх у цьому, а не у справі Порошенка, стане визначальним для Зеленського – хай чим би вона не скінчилася.

Інакше рано чи пізно він отримає свій бумеранг, як от тепер експрезидент.

І вимушений буде також збирати мітинги під аеропортом, повертаючись із закордонних мандрів.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі