Тетяна Райкова-Пилипчук
Head of PR благодійної платформи dobro.ua
14.01.2022

Інструкція для благодійників: як не стати жертвою шахраїв

Підтримуйте тільки ті проєкти, в яких зрозуміла та досяжна мета, де люди ведуть прозору та відверту комунікацію

Нещодавно благодійну спільноту сколихнула історія батьків, які збирали кошти на порятунок дитини. Звичайна історія. Таких, на жаль, в інформаційному просторі нашої держави багато. Але відмінність у тім, що після того, як випала нагода пройти лікування безкоштовно, батьки відмовилися передати зібрані кошти на лікування іншої дитини. Вони розцінили благодійну допомогу на приватну картку як особисті кошти. І це нормально. Адже банківська карта їхня, люди допомагали особисто їхній дитині. Чому вони мають віддавати ці кошти комусь іншому? І таких історій, на жаль, багато. За ними завжди стоїть людський фактор, розчарування та невиправдані очікування.

Чому невиправдані? Тому що хибно вважати всіх чесними, порядними та відкидати можливість зловживання довірою будь-кого. Невиправдано покладати очікування на людину, яка знаходиться у стресі (а батьки дітей, які потребують допомоги, в ньому живуть), щодо прийняття правильних, зважених та коректних рішень. Всі люди різні і вчиняють по-різному.

А що ж взагалі робити благодійникам? Як довіряти комусь та допомагати нужденним? Чи є механізми, які можуть убезпечити від таких випадків?

Звісно є. І це підтримка благодійних проєктів через перевірені благодійні організації. І я це кажу не тільки як співробітник благодійного фонду. Юридичні особи (фонди) чи не єдині, до діяльності яких можна офіційно мати претензії.

Розглянемо випадок із зібраними коштами на проєкт, мета якого не може бути виконана (це якраз випадок зі зібраними коштами на лікування, якого дитина вже не потребує).

Єдиний законний варіант ведення таких благодійних зборів і убезпечення благодійників від шахрайства – це процедура перенаправлення зібраних коштів.

Що це таке?

Це механізм перенаправлення коштів з проєктів, які неможливо реалізувати згідно заявленої мети. Тут важлива деталь, що всі зібрані кошти – це не кошти людини, яка потребує допомоги, не кошти фонду, який веде збір, це кошти людей, благодійників, які їх перерахували. Тому самостійно розпоряджатися благодійними внесками не має права ніхто, крім самих благодійників.

Усі зібрані кошти – це не кошти людини, яка потребує допомоги, не кошти фонду, який веде збір, це кошти людей, благодійників, які їх перерахували. Тому самостійно розпоряджатися благодійними внесками не має права ніхто, крім самих благодійників

Як ця процедура відбувається на dobro.ua?

Якщо мета зібраного проєкту не може бути досягнута (лікування вже не потрібне, кошти зібрани з інших джерел, змінилась мета та протоколи лікування, смерть підопічного та інше), кожному благодійнику, який зареєструвався при перерахунку благодійних коштів або залишив свій мейл, приходить лист, який інформує про виявлені обставини. У благодійника є 14 робочих днів на самостійне перенаправлення в особистому кабинеті коштів на будь-який активний благодійний проєкт на платформі. Також людина може надіслати у відповідь лист та вказати, куди саме треба його внесок направити. Все це робиться швидко та зрозуміло.

Такої схеми роботи з цільовим призначенням при пожертві на особисті картки звісно бути не може. Змусити людину прозвітувати про використання коштів чи їхні обсяги можна лише за рішенням суду. А ще треба довести, що ваше поповнення картки батьків чи волонтерів дійсно є цільовою благодійною допомогою на лікування конкретної дитини, тож часто батьки самі встановлюють правила та вирішують на що будуть витрачати зібрані гроші.

Але якщо ви благодійник, ви маєте памʼятати, що тільки ви є власником благодійних пожертв. Навіть якщо збір ще не завершений, вас повинні попередити про будь-які зміни в планах та цілях використання коштів.

Будьте обачні та обережні. Підтримуйте тільки ті благодійні проєкти, в яких зрозуміла та досяжна мета, де люди ведуть прозору та відверту комунікацію. Але якщо ви все ж таки натрапили на несумлінних людей, будь ласка, не розчаровуйтесь. Шукайте інші способи допомагати.

І памʼятайте, що навіть допомагаючи через благодійний фонд, ваша благодійна допомога належить саме вам. І відповідальний фонд має з вами узгодити будь-які зміни в цільовому призначенні.

Тетяна Райкова-Пилипчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі