Гарлі Бальцер
Професор Джорджтаунського університету
13.01.2022

Відключення Росії від SWIFT буде болючим

Власна російська системи фінансових платежів – це багато галасу з нічого

Видання The New York Times 9 січня опублікувало на першій шпальті чудову статтю про українську кризу і дипломатичні переговори, що йдуть нині. Проте там помилилися в одному важливому елементі, - пише Гарлі Бальцер для Atlantic Council.

Розглядаючи санкції, які Вашингтон може накласти на Москву у разі повторного вторгнення в Україну, автори процитували професора Синтію Робертс, яка вважає, що відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT завдасть менше шкоди, ніж вважає Америка. Робертс зазначила, що Росія має великі резерви, і що Банк Китаю приєднався до російської версії SWIFT, що потенційно робить це партнерство життєздатною альтернативою.

Не так швидко. Пекін неодноразово відкидав пропозиції Москви вести взаємну торгівлю у своїх національних валютах і значно менше готовий виключити долари зі своїх валютних резервів.

Пекін неодноразово відкидав пропозиції Москви вести взаємну торгівлю у своїх національних валютах і значно менше готовий виключити долари зі своїх валютних резервів

Це правда, що Росія та Китай обговорювали способи зменшення загроз від США та Євросоюзу, які використовують систему SWIFT як санкційну зброю.

Коли ідею виключення Росії зі SWIFT вперше запропонували після захоплення і окупації українського Криму на початку 2014 року, деякі російські бізнесмени та депутати заявили, що відрізання від SWIFT буде схоже на оголошення війни.

Загрози виключити Росію з системи SWIFT переконали міністерство фінансів Росії, що їм потрібен запасний варіант. У міру загострення конфронтації навколо України у 2014 році Центральний банк Росії розпочав розробку власної системи фінансових платежів – "Системи передачі фінансових повідомлень" або СПФП як альтернативу SWIFT.

Нову систему вперше випробували у грудні 2014 року. Потім у березні 2017 року її оголосили готовою.

У листопаді 2019 року глава російського Центробанку повідомив про плани Росії та Китаю щодо створення нової міжнародної платіжної системи. Однак поки що це залишається однією з багатьох подібних нереалізованих пропозицій.

До лютого 2020 року до СПФП приєдналося понад 400 російських банків, що перевищує кількість російських банків, зареєстрованих у SWIFT. Систему використовували у приблизно 20% внутрішніх російських трансакцій.

Китайський уряд не заохочував приєднання китайських банків до російської системи. На сьогодні Банк Китаю є єдиним китайським членом російської системи

Китайський уряд не заохочував приєднання китайських банків до російської системи. На сьогодні Банк Китаю є єдиним китайським членом російської системи.

Використання СПФП російськими банками майже подвоїлося у 2020 році. Прагнучи залучити більше користувачів, Центробанк Росії знизив витрати і спростив інтеграцію з іншими платіжними системами. Зниження цін спонукало російські банки розширити використання СПФП для внутрішніх платежів. Російські державні банки нині покривають більшу частину вартості цієї системи.

Незважаючи на цей очевидний прогрес, суть у тому, що російська версія SWIFT – це багато галасу з нічого.

Просте проголошення деяких домовленостей на найвищому рівні не замінює міжнародної фінансової системи. Глобальна система SWIFT залишається найвпливовішою системою фінансових транзакцій у світі. Як наслідок, виключення Москви з цієї системи дорого обійдеться.

Хоча Росія намагається зменшити свою залежність від SWIFT, вона залишається вразливою. У поєднанні з посиленням західних санкцій щодо технологій, які Росія не може отримати від Китаю, такі фінансові санкції матимуть серйозні довгострокові наслідки.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі