Екологічні загрози, нерівність і конкуренція в космосі: яким буде 2022 рік

Прогноз ризиків від World economic forum

1. Екологічні загрози.

Зокрема екстремальна погода, втрата біорозмаїття, безлад у "зеленому переході".

Нерівність та геополітична напруга, про яку нижче, погіршуватиме спроможність країн та суспільств злагоджено подолати екологічні виклики. Ускладнить взаємодію та відволікатиме увагу на внутрішні проблеми.

Економічна криза зміщуватиме пріоритет на короткострокові заходи відновлення економічного зростання, навіть ціною екологічних загроз.

Провал заходів по боротьбі зі зміною клімату – ризик, спроможний завдати найбільше шкоди в глобальному масштабі протягом наступного десятиріччя.

2. Нерівність.

Значний розрив між переможцями та невдахами, як між країнами, так і всередині країни.

Більш розвинені країни досягли успіхів у вакцинації та цифровізації, що допомогло їм швидше повернутися до активного життя та вирватися вперед. Інші – відстали ще суттєвіше.

Нестабільні економіки переростають в глибокі кризи.

Нестабільні економіки переростають в глибокі кризи

Збільшується ризик боргових криз.

Зростання цін на товари та інфляція, дисбаланс на ринку праці, нерівність в доходах збільшать поляризацію в суспільстві та образи. На додаток до економічної нерівності – політична, технологічна і нерівність поколінь.

Різні погляди на щеплення, карантинні обмеження і расова несправедливість підвищують соціальний тиск.

"Ерозія соціальної згуртованості", "криза засобів для існування" та "погіршення психічного здоров'я" – шрами від ковіду, що найбільш безпосередньо загрожують світу.

Це впливатиме на політичну нестабільність та громадянські протести. Буде додатковим стимулом для міграції.

В подальшому – це загрози міграційної та гуманітарної кризи.

3. Геополітична напруга.

Конкуренція між США та Китаєм збільшується. Зростання Китаю та його військової спроможності змінює владний баланс в західній частині Тихого океану. США зміцнюють альянси в Тихому океані.

Росія і Туреччина демонструють великі можливості експорту влади за кордон.

Ключові глобальні та регіональні держави перевіряють кордони міжнародного права та співробітництва через військові навчання навколо напружених регіонів.

Конкуренція між країнами загострюється в нові розміри, географію, мілітарізацію і поширюється на космос та кіберпростір.

Конкуренція між країнами загострюється в нові розміри, географію, мілітарізацію і поширюється на космос та кіберпростір

Збільшення конкуренції між країнами в галузі "м'якої дипломатії" (вакцинна дипломатія, зовнішня фінансова стратегія, підтримка для економічного відновлення).

Розширення протекціоністських політик. Обмеження іноземних інвестицій.

4. Кіберзагрози.

Необхідність швидкої цифровізації розділить країни на ті, які зможуть мати технічні та фінансові ресурси для покращення кіберзахисту критичної інфраструктури, правил захисту даних та конфіденційності. Й ті, що будуть легкою здобиччю для кіберзлочинців.

Деякі країни можуть стати базою, з якої кіберзлочинці зможуть робити глобальні атаки. Через що їх зв'язки з іншим світом можуть бути ще більш обмежені.

Кібербезпекові загрози можуть перешкоджати швидкій та інклюзивній цифровізації.

5. Конкуренція в космосі.

Зростаюча конкуренція в космосі загрожує поширенням космічного сміття, негативним впливом на орбіти, пошкодженням цінного космічного обладнання, непередбачуваним впливом на навколишнє середовище.

Приватні гравці в космосі – збільшують загрози.

Співробітництво, необхідне для управління спільними космічними благами для подолання загроз, може бути ускладнено геополітичною напругою.

Нерівність між країнами може позбавити слабких доступу до можливостей космічного простору.

Однак в космосі світ ще має час, щоб прийти до спільного заради загального блага та стійкого управління універсальним ресурсом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі