Геннадій Друзенко
Правник, волонтер, ветеран АТО, співзасновник ПДМШ ім. Миколи Пирогова
06.01.2022
1

Погані новини для України. РФ виграє важливий матч на пострадянському просторі

Казахські уроки

Четвертий день в Казахстані триває абсурдний і нещадний бунт. Ті, хто ще встиг почитати Пушкіна в оригіналі, пам'ятає, що безсмертна фраза про "бессмысленный и беспощадный русский бунт" — з повісті "Капитанская дочь", дія якої відбувається в Оренбурзькому краї на кордоні з сучасним Казахстаном. З Оренбургу до міста Актобе, одного з центру нинішніх заворушень в Казахстані, менше 300 км. Від 1920 до 1925 року Оренбург був навіть столицею Киргизької АРСР, яка – за іронією радянського новоязу – була казахською національною автономією у складі Російської Федерації. Але наразі не про історію, а про те, що Пушкін найбільш влучно й лаконічно описав сутність нинішніх заворушень у найбільшій державі Середньої Азії.

Стихійний, без будь-яких чітко сформульованих вимог, без лідерів, з якими можна про щось домовлятися, і надзвичайно жорстокий бунт безумовно ллє воду на млин автократів. Бо коли світ бачить переповнений трупами морг, десятки спалених автівок на вулицях казахських міст, пожежу в урядових будівлях, захоплений невідомо для чого аеропорт Алмаати чи грейдер, на якому вриваються до зачиненого відділення банку, навряд чи це викличе у когось симпатію чи співчуття. Хіба що радість у Кремлі, оскільки вчергове доводить світу: тільки Москва може бути справжнім гарантом стабільності у пострадянському регіоні.

Стихійний, без будь-яких чітко сформульованих вимог, без лідерів, з якими можна про щось домовлятися, і надзвичайно жорстокий бунт безумовно ллє воду на млин автократів

До речі, українським можновладцям варто повчитись у президента Казахстану Токаєва витискати максимум з несприятливих, навіть критичних для нього обставин. Казахстанський лідер, на відміну від Януковича у 2013-му, дуже швидко відреагував на вимоги повсталих: ціни на газ зафіксовані на рівні минулого року, уряд відправлено у відставку, врешті-решт "старий" (тобто Назарбаєв) залишив посаду очільника Ради національної безпеки, з якої контролював силовиків і зберігав контроль над країною. Цим самим Токаєв по суті делегітимізував протест. Ба більше, скориставшись заколотом, він перебрав на себе реальні важелі влади від клану Назарбаєва. Бо у критичні моменти опиратися хаосу та консолідувати націю може тільки лідер з сильним мандатом.

Врешті-решт після огидних сцен вуличного насильства, грабунків та мародерства, чинний президент Казахстану може стати справжнім народним героєм, якщо поверне в країну безпеку, стабільність та передбачуваність. Згадайте Алієва-старшого чи Путіна, які подарували своїм народам відчуття безпеки і відносного добробуту після непевних 1990-х. І останнє. Заклик до ОДКБ увести до Казахстану війська – дуже далекоглядний хід, який нейтралізує можливий удар в спину. Олександр Клименко правильно зауважив, що в такий спосіб Токаєв убезпечив себе від сценарію створення в північному Казахстані ЛНР/ДНР на захист російськомовного населення.

Кремль нагадує Заходу, що тільки він може забезпечити на цьому просторі безпеку та стабільність. Багатовекторність Казахстану, схоже, канула в Лету

Для України це загалом погані новини. Казахські повстанці дуже швидко перетворились на мародерів та заколотників, чим делегітимізують саму ідею революції як інструменту позитивних змін. Росія і автократи вдруге після української поразки 2014-го виграють важливий матч на пострадянському просторі. Кремль нагадує Заходу, що тільки він може забезпечити на цьому просторі безпеку та стабільність. Багатовекторність Казахстану, схоже, канула в Лету – так само як багатовекторність Вірменії трохи більше року тому. ОДКБ та Євразійський економічний союз отримали новий імпульс до інтеграції, а Росія – нові важелі впливу на свого багатого на ресурси сусіда, з яким у неї найдовша лінія суходільного кордону.

Добре, хоч український дипломатії стало розуму не підтримувати казахстанські заворушення, а обмежитись "глибокою стурбованістю" та піклуванням про безпеку українських громадян.

Боюсь, казахські події – погана прелюдія до перемовин Росія-США-НАТО одразу після різдвяних свят. Принаймні, якщо дивитись на них з української дзвінниці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі