Україна мусить стати Заходом для Сходу

Не кожне повстання проти пострадянського автократа – це крок в демократію, у західний вектор розвитку

- Роза Исаковна у меня для вас сложный вопрос!

- Да, Евген, спрашивайте!

- Скажите, почему вы, кыргызы, такие пророссийские? Ну неужели вам не понятно, что из себя представляет современная Россия?

- Дорогой Евген, это все ваша украинская оптика! Вы привыкли к тому, что у вас есть выбор между Западом и Востоком, и вы эту оптику пытаетесь применять даже там, где она неприменима. Украина между Европейским Союзом и Россией. А Кыргызстан в совершенно другой реальности, рядом с Китаем и Россией. И почти вся западная культура, технологии и т. д. к нам приходят через Москву. Вам может трудно это понять, но на протяжении многих лет Россия для нас - это Запад.

Ця розмова за чаєм з колишньою президенткою Киргизстану Розою Отунбаєвою відбулася десь років 10 тому, коли я ще час від часу працював у Бішкеку. Її цитата про те, що три революції в Киргизстані не тотожні українським. Обставини, умови розвитку сусіднього Казахстану не порівнювані з українськими. Центрально-Східна Європа живе в іншому дискурсі і за іншими правилами, ніж Середня, як казали вчора, а сьогодні Центральна Азія.

Не кожне повстання проти пострадянського автократа - це крок в демократію, у західний вектор розвитку чи, власне, у розвиток, взагалі. Це злам непідзвітної, негнучкої, а тому більш ламкої системи, в якій люди почуваються позбавленими сенсу, не мають досвіду суспільних перетворень знизу і, аби вирватися, готові йти на відчайдушні кроки.

Збереження незалежності держав регіону, їхня спроможність бути сталими в своєму розвитку і відпірними проти імперських амбіцій Кремля тощо - це також наш безпековий інтерес

А Україна мусить колись сформувати свою східну політику і починати ставати Заходом для Сходу. Збереження незалежності держав регіону, їхня спроможність бути сталими в своєму розвитку і відпірними проти імперських амбіцій Кремля тощо - це також наш безпековий інтерес.

- Скажите, Евген, а Украина готова стать [для нас] Западом? - спитала вона.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі