Чотири версії, чому зірвали конкурс на керівника САП

Але жодної приємної

Танцюй так, ніби на тебе ніхто не дивиться.

Співай, ніби тебе ніхто не чує.

Зривайте конкурс на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури так, ніби ніхто навколо нічого не розуміє.

А якщо серйозно, то відбувається якась ганьба. Але спроба шукати здоровий глузд у будь-яких кроках дозволяє думати про те, що ця ганьба – найменше зло. Зрив конкурсу з вибору голови САП, публічний осуд, зрив зобов'язань перед західними партнерами – для тих, хто приймає рішення, це все, ймовірно, найменше зло. І вибираючи між чинним незалежним прокурором САП та ганьбою, вважають за краще вибирати ганьбу.

Чому це важливо? Тому що зобов'язання щодо боротьби з корупцією та саме конкретне зобов'язання щодо вибору керівника САП – це наріжний камінь співпраці із Заходом. Співпраці, яка дуже важлива в момент загострення величі у Путіна. І підтримка США базується на тому, чи Україна готова допомагати сама собі. Чи готова Україна дотримуватися слова. Але, виходить, дане Україною слово нічого не варте. Адже особиста обіцянка президента Зеленського президенту Байдену не виконується.

Підтримка США базується на тому, чи Україна готова допомагати сама собі. Чи готова Україна дотримуватися слова. Але, виходить, дане Україною слово нічого не варте

І тут може бути кілька версій.

Перша: конспірологічна. І вона говорить про те, що люди, які приймають рішення, вважають ганьбу благом. Ці люди хочуть зірвати співпрацю України та Заходу, і ганьба у цьому випадку не мінус, а плюс. Версія може бути логічною, але передбачає, що навколо одні російські агенти.

Друга: наївна. Вона говорить про те, що Україна не розуміє, чим загрожує така поведінка. І не розуміє, що виходить ганьба. І є жертвою свого виконавця, який дуже боїться розслідування щодо себе особисто. Але в таку версію важко повірити, адже говорити про наївність після стількох зустрічей із західними партнерами, після коментарів посольств як мінімум дивно.

Третя: цинічна. Ця версія говорить про те, що ти вибираєш між двох зол: зло ганьби та проблем із Заходом vs зло появи незалежної антикорупційної прокуратури. І для тебе друге зло набагато зліше. В рази. І ти думаєш, що ганьба – це така штука, яка пройде згодом. А союзники потерплять, адже геополітика, усі справи, і нас однаково мають підтримувати. Поки що немає незалежного прокурора САП, НАБУ не йде до прокуратури, бо розуміє, що там справа стоятиме на місці. І це влаштовує.

Четверта: суверенна. Для тебе це не ганьба, а дуже навіть навпаки. Не провал співпраці із союзниками, а успіх, адже так ти показуєш їм свою суверенність. Показуєш, що тобі ніхто не указ. Багато версій. Але жодної приємної.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі