Як приготувати святковий салат із сочевицею та руколою

Підійде до м'ясної чи рибної страви на обід чи вечерю

Напевно, у вас є список страв, які ви з року в рік готуєте на всі свята, включаючи Новий рік. Згоден, це зручно, адже не потрібно нічого вигадувати та переживати, що та чи інша страва не вийде. Утім, ви можете піти й іншим шляхом – скласти святкове меню, взявши мої рецепти. Наприклад, смачний і святковий салат із сочевицею, руколою та чері. Хоча, не обов'язково святковий. Такий салат цілком підійде до м'ясної чи рибної страви на обід чи вечерю.

Через схожість зерен із монетами в Стародавньому Римі вважали, що цей продукт здатний принести багатство. В Італії й донині збереглася традиція з'їсти страву з сочевиці в перший день Нового року

Ви знали, що сочевиця – одна з найдавніших культурних рослин? А через схожість зерен із монетами в Стародавньому Римі вважали, що цей продукт здатний принести багатство. В Італії й донині збереглася традиція з'їсти страву з сочевиці в перший день Нового року. Тому якщо ви будете в Італії на різдвяні свята, не дивуйтеся, чому там багато сочевиці в супермаркетах. У цій країні із сочевиці варять супи, готують як гарнір до м'ясних та рибних страв, а також додають у салати.

І перед тим як перейти до покрокового рецепта салату з сочевицею, дам кілька альтернативних порад.

Сочевиця. Звичайно, варто почати з неї. На відміну від інших бобів її не варто замочувати перед приготуванням. Необхідну кількість потрібно просто залити водою та варити на повільному вогні. Час приготування залежить від сорту. Червона сочевиця вариться швидко, вистачить буквально 10-15 хвилин, але вона сильно розварюється, тому її часто використовують для приготування крем-супів, паштетів або начинок для пирогів. Зелена, коричнева та чорна сочевиця вариться довше – до 20 хвилин і добре тримає форму, тому її сміливо можна використовувати для приготування салатів. Можна навіть зробити мікс із кольорів, тоді страва при подачі буде гарно виглядати.

Час приготування залежить від сорту

Сир. У салаті я використав сир фета, але його можна замінити бринзою. Ще варіант – заздалегідь замаринувати шматок сиру фета в оливковій олії та гілочці розмарину. Отримаєте дуже запашний продукт. Також до цього салату можна додати сир бурата.

Томати. У холодну пору року чері найсмачніші з усіх томатів, а також вони красиво виглядають при подачі страви. Також у сезон можна використовувати будь-які томати, головна умова, щоб вони були м'ясистими з невеликою кількістю насіння. Можна робити мікс із різних кольорів, наприклад, поєднувати рожевий томат, жовтий та чорний.

Інгредієнти:

Для салату:

100 г руколи

100 г сочевиці

200-250 г сиру фета

250 г томатів чері

Для заправки:

2-3 ст. л. оливкової олії

1-2 ст. л. бальзамічний оцет

Приготування:

Візьміть 100 г сочевиці, помийте, залийте водою та поставте готуватися на повільному вогні 15-20 хвилин. Періодично знімайте пінку, яка утворюватиметься. Уважно стежте за сочевицею, адже для салату важливо, щоб вона не розварилася.

Візьміть 250 г томатів чері, помийте і розріжте навпіл. Якщо хочете, можете залишити їх цілими. А 200-250 г фети наріжте невеликими кубиками.

Візьміть 100 г руколи, помийте та викладіть у велику миску. До руколи додайте фету, томати чері та сочевицю.

Заправте салат 2-3 ст. л. оливкової олії та додайте 1-2 ст. л. бальзамічного оцту. Посоліть і поперчіть до смаку, але пам'ятайте, що сир фета сам по собі солоний.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі