Почалася війна. Великі втрати будуть і у Зеленського, і у Ахметова

Гучними заявами і віртуальними погрозами олігарха не перемогти

В контексті протистояння між Ахметовим і Зеленським в багатьох публікаціях повторюється одна і та ж теза: влада в Україні змінюється, президенти міняються, а Ахметов залишається непохитним. І тут треба зробити одне важливе уточнення: не тільки Ахметов залишався, а й всі інші великі олігархи — Коломойський, Фірташ, Пінчук, Порошенко.

І далі ключове питання: а чому всі великі олігархи залишалися, незважаючи на зміну влади?

Відповідь дуже проста.

По-перше, тому, що і Ахметов, і всі інші великі олігархи пристосовувалися (більш-менш) до будь-якої нової влади, навіть співпрацювали з нею (хоча б періодично чи частково).

По-друге, жодного разу жодна влада не воювала всерйоз з олігархами. Погрози були, локальні конфлікти теж були (як у Порошенка з Коломойським; і то на націоналізації Приватбанку більше наполягали МВФ та інші міжнародні партнери України), але справжньої війни між владою і олігархами ще не було. До речі, і Ахметов жодного разу не наважувався на пряму інформаційно-політичну війну з президентом України.

Зараз така війна вже почалася. Питання лише в тому, як і наскільки потужно зможе відповісти президент Зеленський.

Рівень його впливу був значно перебільшеним

Тим, хто вважає Ахметова непохитним і непереможним, нагадаю дві ситуації. У 2005 році він на певний час залишив Україну, тому що побоювався за свою безпеку. А у 2014 році змушений був тікати з рідного Донецька. "Хазяїн Донбасу" не зміг захистити ні свою владу на Донбасі, ні навіть свій маєток. І це там, де він, нібито, контролював все і всіх. Як виявилось, рівень його впливу був значно перебільшеним.

Але зрозуміло, що просто так — гучними заявами і віртуальними погрозами — Ахметова не перемогти. Як очевидно і інше — у Ахметова немає можливості швидко і легко поміняти владу в країні, зокрема, і президента. І в прямій політичній війні великі втрати будуть у обох сторін.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі