Діабет входить до трійки захворювань з високою смертністю. Як запобігти хворобі

Усім нам потрібна "дієта" – те, що древні називали способом життя, щоденними діями

Ви справді не хочете мати діабет? Ось декілька лайфхаків від дієтолога.

Для тих, хто не знайомий із діабетом, цей діагноз нічого не означає. І даремно. Бо, навіть серед тих, хто читає даний пост, є багато людей, які вже живуть із переддіабетом, а ще більша кількість — на твердому шляху до діабету 2 типу.

Діабет — це не просто захворювання, а справжня епідемія. Він входить до трійки захворювань з високою інвалідизацією та смертністю (два інші — це атеросклероз та рак). Саме діабет — найбільш поширена причина сліпоти і ниркової недостатності, що вимагає "штучної нирки" (діалізу).

Діабет — це не просто захворювання, а справжня епідемія

Є два типи діабету. Діабет 1 типу — інсулінозалежний (ІЗД), це майже 10% всіх випадків діабету. Причини його до кінця не з'ясовані — його вважають результатом аутоімунного чи вірусного процесу, внаслідок якого руйнуються бета-клітини підшлункової залози (ті, які синтезують гормон інсулін). Він починається, як правило, в дитинстві. До відкриття інсуліну ця форма діабету була смертельною.

Діабет 2 типу — інсуліннезалежний (ІНЗД), це майже 90% всіх випадків діабету. Як правило, починається у зрілому віці, але останніми роками різко помолодшав, що спричинено високоглікемічним харчуванням (таким, внаслідок якого різко піднімається рівень цукру в крові) та низькою фізичною активністю.

У 80−90% людей є ожиріння, і це спричинює інсулінорезистентність, яку вважають основною причиною у розвитку діабету.

Як діабет 2 типу став епідемією?

Ніколи за всю історію свого існування людина не вживала так багато цукру у чистому вигляді. У 1800 році це було приблизно 600 грамів в рік на людину, в наш час — понад 40 кг (в Америці — 63 кг, Німеччині — 52, Англії — 49 кг).

Ніколи за всю історію свого існування людина не вживала так багато цукру у чистому вигляді

Як уникнути діабету 2 типу та ускладнень, якщо вже є діабет?

1. Тримати вагу в нормі.

Навіть незначна втрата зайвої ваги нормалізує рівень холестерину та тиск крові.

Саме цю пораду виконати найскладніше, коли справа доходить до практики. Тому що ті продукти, якими наповнені супермаркети — високоенергетичні, високоглікемічні та високожирові. Вони смачні, доступні і від них важко відмовитися. Навіть ціною великих зусиль, відмовившись та перейшовши на овочі-білок, більшість людей протягом 1−2 років повертаються у свою попередню вагу.

Але є світло в кінці тунелю. Це фізичні аеробні навантаження, як доповнення до дієтотерапії.

Дослідження показали, що регулярні вправи в поєднанні із низькожировою дієтою ведуть до стійкого зниження ваги. Тому багато експертів пропонують пацієнтам із цукровим діабетом 2 типу майже щоденні вправи, а не 2−3 рази на тиждень, як більшість собі уявляють.

2. Харчуватися за певними правилами.

Низькокалорійні періоди. Якщо вага дуже висока, допустимі короткочасні низькокалорійні періоди для покращення обміну речовин (метаболічного профілю). Це може бути харчування по типу FMD (fasting mimicking diet, тобто дієти, яка імітує голодування) — з акцентом на листові та різнокольорові овочі, горіхи, бобові, ягоди, оливкову олію. Або інтервальне голодування, коли прийом їжі вміщується в 8-годинний інтервал.

Тривале низькокалорійне харчування не рекомендується

Проте тривале низькокалорійне харчування не рекомендується.

Низькоцукрове та низькофруктозне харчування. Надмір цукру токсично впливає на тканини організму людини. Якщо солодощі вживаються регулярно і часто, то людина знаходиться в стані хронічної глюкозотоксичності.

Внаслідок цього страждають органи та тканини, в які глюкоза потрапляє напряму, без допомоги інсуліну — це кришталик (привіт, катаракта), периферійні нерви (привіт, порушення іннервації, оніміння, відчуття холоду в руках та ногах, полінейропатія), нирки (шлях до ниркової недостатності), острівці Лангерганса (інсулінорезистентність), еритроцити (схильність до анемій), аорта, судини сітківки (погіршення зору, сліпота).

Висококлітковинне харчування. Важливо, щоб в раціоні були страви з високим вмістом клітковини — це овочі свіжі та запечені/парові/тушковані, гречка, висівки, морські водорості, горіхи, насіння льону, ягоди, допустимі кисло-солодкі фрукти.

Важливо, щоб в раціоні були страви з високим вмістом клітковини

Низькожирове харчування (якщо є зайва вага та ожиріння). Хоча ми всі вже знаємо, що жир обов'язково має бути в нашому раціоні, проте його не мусить бути багато. Акцент — на мононенасичених жирах (оливкова олія): 1 чайна ложка на порцію або з урахуванням того жиру, що вже є в продуктах (яєчний жовток, м'ясо, риба — в них також є жир).

Нормобілкове харчування. Це приблизно 15−20% від загальної енергії.

Чи допомагає піколінат хрому? Ця добавка є дуже популярною, мало не подається, як ліки від діабету 2 типу чи для "спалювання" жиру. Хром — це кофактор інсуліну ("активатор" білкової молекули інсуліну). Проте людині на повноцінному харчуванні важко отримати дефіцит хрому, а дослідження з призначенням хрому не показали ніяких переваг. Тому добавки з хромом не рекомендуються.

Відомо, що запобігти хворобі, навіть ціною великих зусиль (контроль харчування, щоденна (!) фізична активність) все одно легше, ніж лікувати, страждаючи від ускладнень.

В мене є багато пацієнтів з інсулінорезистентністю, я знаю, що вони прочитають цей пост і погодяться, як складно боротися з цим станом. Проте я завжди їм повторюю, що терпіння, час і щоденні дії протягом цього часу обов'язково принесуть свої хороші результати. Нічого не дається легко, а здоров'я — в першу чергу, особливо з роками.

Тому всім нам потрібна "дієта" — те, що древні називали способом життя, щоденними діями. І тоді в нас буде ікігай. А Україна наблизиться до списку країн блакитної зони, країн-довгожителів.

До уваги. Норми:

- цукор (глюкоза) крові (з пальця) — натще 3,3 — 5,5 ммоль/л, після їжі 5,5 — 6,6 ммоль/л;

- глікований гемоглобін — до 5,8%.

Якщо 5,9−6,4% — це предіабет, а 6,5% і більше — це вже діабет.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі