За крок до катастрофи. Конституційний суд може втратити легітимність

Ми будемо посміховиськом на кожному міжнародному майданчику

За нашою інформацією, вже сьогодні Зеленський може призначити суддів Конституційного суду на неіснуючі вакансії за своєю квотою.

Таким чином Татаров і Єрмак намагаються "виправити" факап, який самі ж і створили, "звільнивши" в неконституційний спосіб Тупицького і Касмініна шляхом скасування указів про їхнє призначення.

Бо вже завтра справу про незаконність цих указів розгляне Велика Палата Верховного суду. І очевидно, вкаже на неконституційність такого "звільнення" (як би мені особисто не хотілося бачити Тупицького не в КСУ, а зовсім в іншому місці, одноосібно звільняти суддів президент не має права).

За цим "геніальним" задумом, якщо на місцях Тупицького і Касмініна вже сидітимуть інші люди, поновлювати їх не буде куди. А заодно можна пошвидше призначити "100% своїх", контрольованих людей, щоб ті допомогли в КСУ перенести парламентські вибори на після президентських.

За цим "геніальним" задумом, якщо на місцях Тупицького і Касмініна вже сидітимуть інші люди, поновлювати їх не буде куди

Але буде все з точністю до навпаки.

Бо троє контрольованих людей в КСУ (чи навіть четверо з урахуванням Ольги Совгирі від ВР, спеціально під яку приймають проєкт №4533) - це не десятеро.

А от делегітимація всього складу КСУ через призначення двох суддів на вакансії, яких немає - це серйозно.

Бо не дай боже завтра відбувається загострення на фронті (до нього РФ готується вже давно), під яке Верховну Раду схиляють прийняти чи то закон про вибори на окупованих територіях, чи ще якийсь неконституційний треш.

Хто захистить Конституцію? Хто захистить державу і скасує неконституційне рішення? Суд, у якому в 18 кріслах сидять 20 суддів? 8 із яких призначив президент на 6 місць, на які має квоту?

Хто захистить державу і скасує неконституційне рішення?

Та ми будемо посміховиськом на кожному міжнародному майданчику, на якому апелюватимемо до такого рішення КСУ. А ворогу дамо додаткові аргументи, що ми failed state, бо навіть до шести не вміємо рахувати.

А тепер уявіть, що в такій ситуації ми будемо дев'ять років - рівно стільки триватимуть повноваження нелегітимно призначених суддів.

Можлово, хтось в ОП (Єрмак чи Татаров чи хтось іще) саме для цього це і робить. Не думаю, що такий намір особисто в президента.

Але наміри у цій ситуації - це другорядне.

Значення мають наслідки.

А вони виглядають дуже недобре.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі