Кожен українець, нарешті, може стати співвласником американської компанії

Ринок акцій – надзвичайно перспективний напрямок

Наприкінці жовтня та на початку листопада в українських ЗМІ з'явилася інформація, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку допустила до обігу в Україні цінні папери всесвітньо відомих компаній.

Серед них: Amazon, Coca-Cola, Alphabet, Bank of Ameriсa, McDonaldʼs, Johnson&Johnson, Goldman Sachs, Nike, Pepsico, Pfizer, Walt Disney, Starbucks.

Це означає, що відтепер українці теж зможуть інвестувати в ці компанії зі світовим ім'ям.

Раніше вже були допущені до торгів в Україні американські акції, зокрема AAPL у 2019 році. На той момент, для українців це був новий інструмент інвестування – вкладення в акції іноземних компаній.

Як стверджують експерти, ринок інвестицій – надзвичайно перспективний напрямок, де цифри говорять самі за себе. Наприкінці 2019 року обсяг цінних паперів на рахунках клієнтів Національного депозитарію України становив $65 млн, а в жовтні 2021 року цей показник перевищив $80 млн. За два роки обсяг збільшився на 19% і ще має потенціал для росту. Інтерес до іноземних цінних паперів тільки збільшуватиметься, тому до кінця 2022 року їхній обсяг може становити понад $100 млн.

Чому іноземні цінні папери користуються попитом?

Нині перед українцями вкрай гостро постає питання: де зберігати гроші та у якій валюті, аби не втрати їхню цінність?

Хтось думає про майбутнє дітей, а хтось вже почав відкладати на пенсію. Проте наразі в Україні практично немає своїх власних інструментів, здатних обігнати інфляцію.

Банківський депозит більше не працює

Звичний для українців банківський депозит більше не працює. Відсотки за депозитами надто малі та становлять близько 10% річних у гривні та до 1% – у доларах та євро. При рівні інфляції понад 11% (станом на вересень 2021 року) рівень прибутку не здатний навіть перекрити інфляційні втрати.

Вклади у інвестиційні фонди чи купівля ОВДП – інструменти давно не нові, але не для всіх зрозумілі, тому не користуються значним попитом.

Інвестиції у нерухомість — ніби і стабільний інструмент, проте при різкому збільшенні цін, скандалах на будівництвах та краху великих компаній, вже не є настільки привабливим варіантом. А ще для інвестиції у нерухомість потрібно мати одразу кругленьку суму.

Тому потенційні інвестори шукають інші можливості примноження капіталу та розцінюють можливість роботи з акціями іноземних компаній в Україні, як пріоритетний напрямок накопичення та зберігання капіталу.

Які переваги купівлі іноземних цінних паперів?

Інвестиції у стабільні великі компанії на рівні світової економіки – це розумний спосіб збереження та примноження своїх заощаджень.

Інвестиції у стабільні великі компанії на рівні світової економіки – це розумний спосіб збереження та примноження своїх заощаджень

І якщо раніше ця можливість була відкрита тільки для одиниць, тих інвесторів, що добре розуміються в темі та самостійно займаються інвестиційною діяльністю, то тепер кожен бажаючий може стати власником акцій американських компаній через українського брокера.

Брокер при купівлі іноземних цінних паперів в Україні є, фактично, ще й податковим агентом для клієнта. Він займається купівлею цінних паперів. Крім того, брокер самостійно розраховує та утримує податки, що значно спрощує процес для інвестора.

Більше немає необхідності самостійного обліку фінансового результату. Клієнту залишається тільки подати декларацію на підставі готового брокерського звіту.

Працюючи через брокера, інвестору не потрібно отримувати дозволи від НБУ на інвестицію за кордон (е-ліміт).

Працюючи через брокера, інвестору не потрібно отримувати дозволи від НБУ на інвестицію за кордон

Купівля іноземних паперів в Україні – це можливість збереження своїх активів у будь-якій депозитарній установі України з можливістю їхнього подальшого переведення в будь-який депозитарій у світі та безпечної передачі статків у спадок.

Звісно, інвестиції у цінні папери мають і недоліки. Наразі ведуться розмови про низьку ліквідність американських акцій на українському ринку і про вищу ціну, ніж на американському ринку. Однак, для інвесторів, націлених на довгостроковий результат і зростання капіталу, це не матиме значення.

Інвестиції – надійний спосіб збереження грошей від зайвих витрат, несприятливих чинників та самих себе, адже кожен з нас прекрасно розуміє, що людина - то найзліший ворог своїм заощадженням. Тож, запевняють експерти, варто вчиняти із ними розумно - вкладати у стабільність і прибуток.

Чому інвестори вкладаються саме в американські акції?

Американська економіка не одне десятиліття лишається світовим лідером, попри усі глобальні кризи. Це стабільність, до якої прагнуть і на яку рівняються керівники інших держав. Не секрет, що долар США – світова валюта, якою проводиться більшість міжнародних платежів і яка є основною резервної валютою. Навіть в умовах нинішньої пандемії та несприятливої ситуації в економіці, ця валюта зазнала найменших втрат.

Американські компанії – провідні світові лідери, акції яких щорічно додають у ціні. Для громадян цієї країни інвестування – такий же простий і традиційний вид діяльності, як виплата іпотеки чи накопичення на банківському рахунку. Відтепер українці можуть дозволити собі інвестувати, як американці.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі