Чи зможе Зеленський на екваторі президентства врятувати рейтинг

Треба починати долати корупцію серед своїх, а не боротись з опозицією

Якщо проаналізувати останні рейтинги різних соціологічних служб, то можемо констатувати, що все закономірно. Цифри фіксують продовження падіння популярності Володимира Зеленського. Рівно на половині каденції його рейтинг наблизився до психологічної межі підтримки на рівні 25% і продовжує падати.

До речі, це не перше падіння. По факту, рівень його підтримки повернувся до показників, які були на початку цього року. Нагадаю, тоді у січні 2021-го, його рейтинг тримався на таких самих показниках.

У березні вдалося їх підняти, використовуючи політико-правові рішення, які почала генерувати Рада нацбезпеки й оборони.

Однак з часом виборці переконались – ці рішення були неефективними і жодне з них не досягнуло поставлених цілей. Митники поновились на роботі, Медведчук – прекрасно почувається на свободі.

Зеленський перестав асоціюватись у людей із політиком, який здатний вивести країну з кризи

Але головна причина - Зеленський за останній рік перестав асоціюватись у людей із політиком, який здатний вивести країну з кризи.

Соціологія показує – 72 відсотки населення вважають, що країна рухається не в той бік і позитивні зміни більше не пов'язують із Зеленським.

Криза поглиблюється ще тим, що Зеленський неправильно розуміє, чому відбувається падіння його підтримки. Він не пов'язує це зі скандалами у партії "Слуга народу", своїми офшорами, чи з провалом економічної та соціальної політики.

Вважає, що його проблема лише у Порошенкові. Це Порошенко придумав офшорний скандал, Порошенко зриває вакцинацію, Порошенко гальмує економічний ріст. Як результат, значні зусилля влади ідуть не на стимулюваня економічного росту, а на боротьбу з опозицією.

Це хибна тактика. Людей не цікавить сяде чи ні Порошенко. Їх цікавить, чому гречка по 45 гривень і сало по 150, а не відповідно по 12 і 70 за кіло, як розказують депутати Зеленського. Чому корупціонери, які є в оточені президента, не сидять у тюрмі? А ще чому комуналка росте? В лікарнях немає ліків? Чому відбулась скандальна відставка ексспікера Разумкова? Чому уряд саботує реформи, замість того аби їх впроваджувати? Чому перед армією заборгованість у зарплатах понад два мільярди гривень? І таких чому за 2,5 роки накопичилось дуже багато.

Людей не цікавить сяде Порошенко чи ні. Їх цікавить, чому гречка по 45 гривень і сало по 150

Якби Зеленський дбав про свій рейтинг, він мав би діяти інакше. Як мінімум мала розпочатися боротьба з корупцією всередині команди. Почати можна було з пана Трухіна, який вчинив ДТП, де постраждали шестеро людей. А закінчити іншими фігурантами скандалів. Наприклад, депутат Юрченко, якого арештували за хабар, але справа нині заблокована.

Але він цього не робить. Це як при лікуванні хвороби. Якщо ви неправильно ставите діагноз і лікуєте не першопричини, а наслідки, то хвороба лише посилюється.

Тож прогнозую, найближчі місяці нічого гарного владі не принесуть. Навпаки, на фоні коронокризи, провалу в медицині та вакханалії, яка зараз відбувається з карантинними заходами, падіння рейтингів пришвидшиться. І листопадова соціологія має всі шанси зафіксувати продовженням падіння рейтингів Зеленського і його партії.

Але для того, щоб вийти з цього піке, Зеленський має згадати, що народ обирав не його, а чесного вчителя Голобородька, який обіцяв боротися з офшорами і державними дачами. А не політика, який одразу після отримання влади переїхав туди жити.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі