Росія нарощує ударний потенціал. Що робити Україні

РФ збільшила радіус дії ракетного комплексу "Бал"

Цього тижня стало відомо, що російський Оборонно-промисловий комплекс представив третє покоління берегового ракетного комплексу 3К60 "Бал" — зі збільшеною з 260 км до 500 км дальністю стрільби та можливістю вражати берегові цілі.

Для України це погані новини, оскільки, можна допустити, що Чорноморський флот одним з перших отримає нові ракети. На сьогодні у складі Берегових ракетно-артилерійських військ окупанта є 15-та окрема берегова ракетна бригада (у Криму) та 11-та окрема берегова ракетно-артилерійська бригада (Краснодарський край), на озброєнні яких перебуває мінімум дивізіон "Балів".

Отримання окупантом оновлених ракет ставить ВМС України у ще більш скрутне становище — якщо раніше від умовного Севастополя до Одеси спокійно діставав лише дорогий береговий ракетний комплекс 3К55 "Бастион-П" з важкими надзвуковими ракетами К-310 "Яхонт", то тепер це стане можливим і більш дешевшим "Балом", для якого основними цілями є кораблі класу "ракетний катер", "корвет" та "фрегат".

Якщо раніше від умовного Севастополя до Одеси спокійно діставав лише дорогий береговий ракетний комплекс 3К55 "Бастион-П" з важкими надзвуковими ракетами К-310 "Яхонт", то тепер це стане можливим і більш дешевшим "Балом", для якого основними цілями є кораблі класу "ракетний катер", "корвет" та "фрегат"

Не менш важливим є те, що росіянам вдалося сформувати ефективну систему розвідки, висвітлення надводної обстановки та цілевказання для своїх ракет у складі: штатних (у кожному дивізіоні) берегових загоризонтних РЛС, БПЛА "Форпост"/"Орлан", вертольотів ДРЛО Ка-31, корабельних РЛС, розвідувальних кораблів та декількох берегових частин радіотехнічної розвідки. При потребі ця система доповнюється літаком ДРЛОіУ А-50/А-50У.

Нарощення ударного потенціалу окупанта вимагає від ВМСУ виваженого підходу до озброєння майбутніх ракетних катерів та корветів — акцент на ППО/ПРО має бути ключовим задля виживання самого корабля і можливості перехоплення ракет, які летітимуть по береговій інфраструктурі. Також, очевидно, що ми маємо бути готові до ведення війни в умовах втрати частини плавскладу у першу добу протистояння.

З іншого боку — ми маємо продовжити розвиток власного берегового ракетного комплексу 360МЦ "Нептун". У тому числі для надання йому можливостей вражати берегові цілі та доведенням головок самонаведення та інших систем у ході практичної експлуатації у військах. Сподіваюся, вітчизняний ОПК готовий не лише на словах забезпечити це.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі