23 вересня став чорним днем для українського парламентаризму

Коли люди розуміють, що не залишається шансів бути почутими через інституції, вони виходять на вулиці

23 вересня був чорний день українського парламентаризму.

Спочатку зауважу, що парламентаризм є одним із найбільших і небагатьох по-справжньому засадничих досягнень України. Передусім саме він, а не здатність активної меншості влаштувати Майдан, відрізняє нас від Росії, Білорусі та інших країн колишнього Радянського Союзу. Тому що Майдан короткочасний і спрямований на протест, а парламент постійно діючий і спрямований на розбудову.

Забрати у членів парламенту, народних депутатів право піднімати поправки до законопроєктів - це кінець парламентаризму. Це перетворення парламенту на "скажений принтер", це встановлення режиму "парламент - не місце для дискусій", характерного для авторитарних країн.

Це прямо заборонено законом, і ще є відповідне рішення Конституційного суду від 2018 року.

Що більше дискусій в парламенті, то менше крові на вулицях

Так, наш парламент не ідеальний, він є відображенням нас самих, нашого суспільства. Але він боронить нас від гіршого. Що більше дискусій в парламенті, то менше крові на вулицях. Коли люди розуміють, що не залишається шансів бути почутими через інституції, передбачені Конституцією, вони виходять на вулиці, і там ллється кров.

Ніякого сенсу порушувати закон не було: голосів за законопроєкт про олігархів було досить. Слухання поправок зайняло би кілька годин, нічого страшного. Завдання було інше: показати силу, принизити і помножити на нуль парламентаризм; замазати у порушенні закону якомога більше народних депутатів, щоб потім зробити їх залежними; створити прецедент, щоб потім проштовхувати через слухняний парламент що завгодно.

Таке вже бувало.

16 січня 2014 року.

Ну і що це дало?

У результаті в законі про олігархів опинилися кілька норм, які прямо суперечать одна одній, тож тепер треба переголосовувати, щоб прибрати юридичну колізію.

Поспішиш - людей насмішиш, каже народна мудрість.

Але мені чомусь не дуже смішно.

Ганьба кожному народному депутатові, який допоміг ламати парламентаризм, - не для цього вас народ туди обирав

Щиро дякую кожному народному депутатові, який не підтримав ганебне рішення по порушення Регламенту. Особливо дякую народним депутатам від "Слуги народу", бо розумію, під яким шаленим тиском вони перебували. Ганьба кожному народному депутатові, який допоміг ламати парламентаризм, - не для цього вас народ туди обирав.

Віддасться кожному згідно з ділами його.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі