Користь вівсянки залежить від ступеня обробки. Яку найкраще обирати

Крупа дає відчуття ситості на 4-5 годин

Любителі каші, мають менше шансів набрати зайву вагу, як і отримати проблеми з травленням. Сьогодні поговоримо про вівсянку.

Її користь залежить від ступеня обробки крупи. Чим менше її обробили, подрібнили, тим кориснішою вийде з неї каша.

У такій каші є:

- більше клітковини, яка дає "бадьорість" нашому кишківнику та змушує працювати, як годинник;

- пристойний відсоток білка. Приблизно третина тієї кількості, яка міститься у м'ясі. У приготованій на воді вівсяній каші 3-4 г білка, а у м'ясі - 13-14 г білка;

- велика кількість вітамінів і мікроелементів;

- вуглеводів в повільно засвоюваній формі. Тому, з'ївши вранці миску вівсяної каші з цільних зерен, ми забезпечимо собі стабільний рівень глюкози в крові і відчуття ситості на 4-5 годин. Глікемічний індекс каші з цільної крупи досить низький.

У той же час вівсяна каша з глибоко переробленого зерна має високий глікемічний індекс. Вона дає різке підвищення цукру в крові відразу після їжі та помітне зниження години через дві. У вас швидко з'явиться відчуття голоду. Тому швидкорозчинну вівсянку з порційних пакетиків краще не їсти, навіть якщо поспішаєте. Надовго вона не наситить. Туди доданий цукор, штучні ароматизатори, повно барвників, згущувачів та інша хімія.

Швидкорозчинну вівсянку з порційних пакетиків краще не їсти

Білок вівсянки, та будь-якої іншої каші, неповноцінний за своїм амінокислотним складом. Тому з точки зору збалансованого харчування я рекомендую поєднувати її з якісними білковими продуктами як тваринного (молоком, сметаною, сиром, печінкою, м'ясом, птицею, яйцями), так і продуктами рослинного походження (грибами, горохом, бобами). Вони поповняться білками і зроблять набір амінокислот повноцінним.

Для тих, хто хвилюється за фігуру, скажу, що немає підстав для тривоги з приводу високої калорійності. Калорійність 100 г приготованої вівсяної каші на воді - близько 100 ккал.

І пам'ятаємо - найкорисніша "повільна" каша з подрібненої вівсяної крупи і цільна плющена вівсянка. Використовуйте цільні пластівці не тільки для приготування каші, але і для супів, запіканок, десертів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Майкл Дракман Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні
Дар'я Лазарєва Експертка відділу клімату та транспорту ГО "Екодія"
Юрій Ніколов Співзасновник видання "Наші гроші"
Брайан Вітмор Cтарший науковий співробітник Atlantic Council
Іван Сидор Священник, секретар-референт Київської єпархії ПЦУ