Яким повинен бути раціон школяра

Оптимальним є чотириразове харчування

1 вересня для батьків та школярів є невідворотним, як і закінчення літа. Тому варто згадати, як правильно побудувати харчування та які продукти додадуть сил для засвоєння нових знань. Адже від того, як дитина харчується, залежить робота імунної системи, органів травлення, підтримання нормальної ваги і зросту, розвитку когнітивних процесів та й здоров'я в цілому.

У сучасної дитини величезна кількість спокус в їжі. Звідусіль реклами батончиків, чипсів, сухариків, газованих солодких напоїв, йогуртів і молочних десертів з наповнювачами. Саме ці "продукти" найчастіше школярі купують на перекус, а часом і на інші прийоми їжі. Хоча всім добре відомо, що надмірне споживання солодощів, випічки, солодких напоїв не вписуються в рамки здорового харчування. Вони призводять до змін в обміні речовин. Підвищуються ризики появи зайвої ваги і ожиріння, а в подальшому розвитку цукрового діабету. Від таких продуктів стрімко псуються зуби, травна система, шкіра та інше.

Тому дитині необхідно прищеплювати корисні звички в харчуванні з дитинства. Деякі звички особливо важливі - режим харчування, регулярний повноцінний сніданок, наприклад, вдома або в школі, пиття води, виключення "сміттєвої їжі".

У раціоні завжди повинні бути продукти, які є джерелом повноцінного білка. Це кисломолочні напої, сир, риба, птиця, м'ясо, яйця

Ряд харчових продуктів в раціоні дитини мають особливу важливість. Наприклад, у дітей підвищена потреба в білках. Адже вони швидко ростуть. Тому в раціоні завжди повинні бути продукти, які є джерелом повноцінного білка. Це кисломолочні напої, сир, риба, птиця, м'ясо, яйця.

Для нормальної функції кишечника потрібна клітковина. Тому рекомендовано приймати щодня 4-5 порцій овочів і фруктів, їсти каші. Овочі і фрукти повинні займати не менше половини денної тарілки здорового харчування, а крупи і злакові - 1/3. Ці продукти забезпечують організм широким спектром вітамінів і мінералів, необхідних для росту і розвитку.

Оптимальне чотириразове харчування. А їжу можна розподілити так: на сніданок - 25%, обід - 35%, перекуси - 20 %, вечеря - 20%. Продукти багаті білком краще давати в першій половині дня, на вечерю - молочну і рослинну їжу. Склад кожного прийому їжі, безумовно, потрібно підбирати індивідуально. Зростаючому організму також необхідна достатня кількість жирів і вуглеводів на добу. Всі будівельні матеріали для кісток і м'язів дитина отримає саме з їжею.

Треба стежити за тим, щоб школяр отримував достатню кількість води і не харчувався в сухом'ятку. Основним напоєм дітей повинна бути вода. І слід обмежити доступ до підсолоджених напоїв.

Основним напоєм дітей повинна бути вода

Одна з основних причин вживання нездорової їжі - завантаженість дітей в школі, а батьків на роботі, коли одним ніколи з'їсти їжу, а другим - її приготувати. Але на кону майбутнє дитини. Необхідно зібратися, все продумати, підготувати і обговорити з дитиною її раціон, знайти компроміси. Головне: давати з собою в школу таку їжу, яку дитина з'їсть, а не викине у смітник. Не треба вмовляти і змушувати з'їсти те, що вона не хоче. Не варто також заохочувати їжею за хороше навчання: шоколадкою, походами в ресторани фаст-фуду і т. д. Тому, крім принципів здорового харчування, враховуйте вподобання та бажання вашого школяра. І вперед в новий навчальний рік.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі