Із чим Зеленський повернеться з Вашингтону

Стосунки зі Штатами залежать від геополітичної послідовності України

Цими днями проходить довгоочікуваний візит президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки.

Почнемо з головного. Підготовка до поїздки в США відбувалась на тлі певного занепокоєння в Україні позицією Адміністрації Джозефа Байдена щодо нашої держави, викликаного відомими корективами у ставленні до російського геополітичного проекту - "Північний потік-2". Хоча, невдовзі після цього Сполучені Штати однозначно висловились на підтримку ініційованої Україною "Кримської платформи", а 27 серпня президент Байден розпорядився надати нашій державі додаткові $60 млн допомоги у вигляді військового устаткування та навчання. Окрім цього, напередодні візиту американські високопосадові не раз наголошували на тому, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Байден запевнив, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Чи означає це, що Сполучені Штати запропонують нам усю можливу допомогу, якщо зазнаємо більшої агресії з боку Росії?

Говорилося про це й під час зустрічі президентів України та США у Білому домі 1 вересня. Утім, для нас в Україні та багатьох наших симпатиків у світі, поки що залишається незрозумілим: чи слід цю, часто повторювану представниками американської сторони тезу тлумачити таким чином, що Сполучені Штати запропонують нам усю можливу допомогу, якщо Україна зазнає більшої агресії з боку Росії і чинитиме спротив. Тобто, чи можна розглядати її в якості де-факто односторонніх гарантій, по аналогії з тими, які отримала Польща від Великої Британії у березні тривожного 1939 року. Звичайно, це стало б логічним розвитком положень Будапештського меморандуму 1994 року, посилило б українсько-американське партнерство і зміцнило б європейську безпеку.

Між тим, у ході візиту підписали низку важливих документів. Зокрема, рамкову угоду між міністерствами оборони України та Сполучених Штатів щодо стратегічних основ оборонного партнерства та угоду між двома урядами про проєкти у сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки, Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Космічним командуванням Міністерства оборони США щодо співпраці у сфері безпеки польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

Україні нададуть безпекову допомогу, що включає бронебійні системи "Джавелін". Це однозначний сигнал для Росії

Безумовно, слід виокремити Спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки від 1 вересня 2021 року, яка передбачає надання Україні безпекової допомоги, що "включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання, яке дасть змогу Україні ефективніше захищати себе від російської агресії". Це є однозначним сигналом для Росії, що не приховує своїх агресивних намірів стосовно нашої держави.

Невідомо, чому Київ відмовився ставити питання стосовно набуття Україною статусу головного союзника США поза НАТО

Водночас, для широкого загалу залишилося невідомим, чому Київ під час цього візиту відмовився від постановки питання стосовно набуття Україною статусу головного союзника США поза НАТО.

В інтересах української сторони також є налагодження регулярного і довірливого міждержавного діалогу зі США на усіх рівнях, у тому числі й у рамках Комісії зі стратегічного партнерства, про що говорилося у ході візиту. І тут багато залежатиме саме від України, яка на 31 році своєї Незалежності має демонструвати сталу зовнішньополітичну послідовність, не допускаючи геополітичних шарахань.

У ближчому майбутньому для української сторони головним завданням має стати спільна ефективна робота зі США на посилення обороноздатності нашої держави.. Києву слід також шукати додаткові можливості для зміцнення партнерства з Вашингтоном. У тому числі й через взаємовигідні спільні проекти з країнами нашого регіону, зацікавленими у стримуванні агресивної політики Кремля.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі