Кількість сперматозоїдів знижується. З такими темпами у 2045-му не буде жодного

Гінеколог про сперму

В одному поважному журналі опублікували цікавий метааналіз. Період охоплення наукового пошуку з 1973 по 2011 рік. Що охоплювали? Середню загальну кількість сперматозоїдів в одному еякуляті.

Скількі охопили? 185 досліджень та зразки сперми 42935 чоловіків.

Що наловили? Що ця сама середня загальна кількість знизилась на 59,3% за вказаний період.

Так, звісно, ніхто не кричить про кінець світу. Усі, хто приймав участь в дослідженні, питання розуміють, що воно має певні обмеження:

- виключення не англомовних публікацій;

- потенційне упередженість пацієнтів, які здають зразки сперми.

Але певна тенденція прослідковується. Найгірше в ній те, що ця нисхідна крива не має поки вирівнювання (якщо гіпербола росту Сovid-19 лякає нас кривою догори, то тут навпаки, вниз на півшостого майже). Чисто гіпотетично, з такими темпами зниження кількості сперматозоїдів у 2045 році в еякуляті не буде жодного сперматозоїда.

Що призводить до зниження кількості сперматозоїдів? Є дані клініки Mayo.

Медичні причини:

1. Варикоцеле - найбільш часта причина чоловічої неплідності і при вчасній діагностиці непогано лікується.

Варикоцеле - найбільш часта причина чоловічої неплідності і при вчасній діагностиці непогано лікується

2. Інфекції, які викликають епідидиміт (запалення додатка яєчка) та орхіт (запалення яєчок). З групи ЗПСШ - це частіше гонорея та ВІЛ. Деякі захворювання призводять до незворотньої втрати сперми (що там антивакси кажуть про вакцину від паротиту? Хай краще перехворіє? Імунітет надійни буде? Ну-ну...)

3. Проблеми з еякуляцією. Тут питання не в швидкості пострілу, а в його напрямку. Є така проблема у чоловіків, як ретроградна еякуляція - сперма під час оргазму не виходить назовні, а повністю десантується в сечовий міхур. В такому випадку сперму для запліднення можна отримати виключно при пункції яєчка.

Ще одна група проблем з еякуляцією, це прийом ліків від тиску з групи альфа-блокаторів. Тому для вагітності здоров'я чоловіка має важливе значення.

4. Антитіла проти спрематозоїдів. Це стан, коли імунна система починає сприймати власні сперматозоїди, як сперматозоїди сусіда і починає їх **** дрючком (цитую Митця). Питання в студію: як думаєте, прийом імуностимуляторів тут допоможе? Чи треба навпаки пригнічувати імунітет?

5. Пухлини. Як самі пухлини, так їх вплив на ендокринну систему, так і вплив радіотерапії та хіміотерапії.

6. Неопущені яєчка до періоду статевого розвитку.

7. Ендокринні захворювання. Тут лідери цукровий діабет, аденоми наднирників та порушення функції щитоподібної залози.

Аномалії розвитку, хірургічні втручання, муковісцедоз, травми - можуть ламати шляхи виходу сперматозоїдів

8. Дефекти транспортного сполучення. Так, не дивуйтесь, там також бастують водії маршруток. Сперма накопичується і транспортується по довжелезній системі трубопроводів. Тому аномалії розвитку, хірургічні втручання, муковісцедоз, травми - можуть ламати шляхи виходу сперматозоїдів. Тут варто згадати і операції з приводу пахової кили, масштабні операції в черевній порожнині.

9. Хромосомні аномалії. Вже згаданий раніше муковісцедоз (плата виживших в епідемії чуми), синдром Клайнфельтера, синдром Калмана та синдром Картагенера.

10. Целіакія. Так, непереносимість глютену може стати причиною чоловічої неплідності.

Непереносимість глютену може стати причиною чоловічої неплідності

11. Прийом певних препаратів. Про препарати від гіпертонії ми вже згадали. Але ж не лише їми годують себе чоловіки. Замісна терапія тестостероном, довготривалий прийом анаболічних стероїдів покращують фоточки в тіндері, але знижують шанси на фотосесію в пологовому. Хіміотерапія, деякі антибіотики та протигрибкові препарати також впливають на якість сперми, хоча і тимчасово.

Екологічні причини:

1. Промислова хімія. Довготривалий вплив бензолів, толуолу, ксилолу, гербіцидів, пестицидів, органічних розчинників, фарб, свинцю.

2. Пластик. Принаймні дві хімічні сполуки - бісфенол А та фталати, що використовуються у виробництві пластмас, можуть імітувати дію естрогенів при потраплянні в організм людини. У жінок це небезпечно з точки зору розвитку естрогензалежних раків, у чоловіків - зниження кількості сперматозоїдів та якості сексу.

3. Вплив важких металів, зокрема свинцю.

4. Радіація

5. Перегрівання. Тут повинні напружитись водії і ті, хто полюбляє працювати з ноутбуком на колінах

Фактори ризику, які призводять до зниженої кількості сперматозоїдів:

- нікотин, алкоголь, важкі наркотичні препарати;

- ожиріння;

- стрес і депресія;

- захворювання, пов'язані з пошкодженням фертильності в родині;

- лікування онкологічних та важких системних захворювань

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі