Харлан Ульман
Cтарший радник Atlantic Council, колишній морський офіцер США
03.08.2021

НАТО має діяти, аби Росія не перетворила Україну на Тайвань

Путін може погрожувати окупацією українського острова Зміїний

Не обманюйте себе, Китай вважає "возз'єднання з Тайванем" неминучим. Так само президент Росії Володимир Путін дотримується аналогічного погляду на повернення до РФ, принаймні, частини України. Звідки це знаємо? Путін сказав нам це голосно і чітко. І, з огляду на його минуле, в кінці цього літа чи на початку осені він може вдатися до дій, щоб здійснити ще одну спробу перетворити частину України на "Новоросію", - пише Харлан Ульман для The Hill.

У екстраординарному есе на 5000 слів, опублікованому 12 липня, Путін виклав глибоко історичні, емоційні, духовні й політичні аргументи на користь реінтеграції України до складу Росії. "Коли мене запитали про російсько-українські відносини, я сказав, що росіяни і українці – один народ. Ці слова викликані не якимись короткостроковими міркуваннями чи поточним політичним контекстом. Це те, що я говорив багато разів і у що твердо вірю. Сьогодні ці слова дехто може сприйняти вороже. Їх можна інтерпретувати по-різному. Тим не менш, багато людей мене почують", - писав Путін.

У новорічному зверненні 2000 року Путін заявив, що Росії потрібна сильна, неідеологізована центральна влада - простою мовою, прагматична і автократична. Так і сталося

Чому Путін написав це есе саме зараз? Це провісник того, що буде? Чи дезінформація? Відповіді почалися понад 20 років тому. У новорічному зверненні 2000 року Путін заявив, що Росії потрібна сильна, неідеологізована центральна влада - простою мовою, прагматична і автократична. Так і сталося.

На Мюнхенській конференції з безпеки 2007 року Путін висловив тираду проти НАТО, продемонструвавши посилення ворожості Росії до Заходу. На саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році, коли президент США Джордж Буш заявив, що Грузія і Україна можуть приєднатися до Альянсу, Путін розлютився. Через кілька місяців влаштував пастку. Спіймав у неї Грузію, сталася коротка війна. Грузинський регіон Південна Осетія потрапив під російську окупацію. Враховуючи спірні кордони, Грузія не має права на членство в НАТО. А в 2014 році Росія анексувала Крим.

Куди це веде? Кілька тижнів тому Росія влаштувала велике військове нарощування сил навколо України. Можливо, задля репетиції. Після виведення своїх військ Москва, вірогідно, залишила значну кількість військової техніки на кордонах з Україною та в Криму. Таким чином, з мінімальним повідомленням чи без нього, російські війська можуть швидко повернутися в стан боєготовності при наявності на місці необхідної важкої техніки. Росія також може швидко розгорнути свій Чорноморський флот в Севастополі, як це недавно зробила у відповідь на навчання НАТО SeaBreeze в Чорному морі.

Москва, вірогідно, залишила значну кількість військової техніки на кордонах з Україною та в Криму

Намір полягає в тому, щоб залякати Київ і українське керівництво в їх спробі захистити частину східної України. Москва встановила протекторат над частиною Донбасу або створила там провінцію, лояльну Москві.

У Путіна є варіанти. Замість того, щоб відправити додаткові війська на Донбас, він може погрожувати окупацією невеликого українського острова Зміїний за 35 км від гирла Дунаю, в західній частині Чорного моря.

Це може здатися надуманим. Але оскільки Київ був не в змозі запобігти анексії Криму, де вже розміщено понад 20 тис. російських військових, або Москва змогла закрити Україні Керченську протоку і доступ до Азовського моря, то острів Зміїний може стати потенційним доконаним фактом. Його можна було б використати, щоб змусити Україну погодитися піти на поступки в деяких питаннях, шантажуючи окупацією острова. Поступка за поступку. І цей сценарій не менш життєздатний, ніж вторгнення Росії в Прибалтику чи Китаю на Тайвань.

Україна не є членом НАТО, тому стаття 5 її не захищає. Конвенція Монтре обмежує доступ до Чорного моря для неприбрежних держав. Іноземні підводні човни в це море не допускаються. Іноземні військові кораблі можуть залишатися там тільки протягом 20 днів, і тільки по два кораблі від країни. І чорноморські члени НАТО - Туреччина, Болгарія і Румунія - під загрозою.

Чорноморські члени НАТО - Туреччина, Болгарія і Румунія - під загрозою

Готуючись до будь-яких можливих непередбачених обставин, НАТО має діяти зараз. По-перше, Альянс має підготуватися до навчань без попереднього повідомлення та з перекиданням сил в Румунію, Болгарію і розгортанням ударних літаків на турецьких базах НАТО. По-друге, НАТО має спланувати додаткові військово-морські навчання під керівництвом Туреччини, у яких у Анкари будуть підводні човни і грізна армія. По-третє, НАТО слід розширити місію з охорони повітряного простору Румунії.

Нарешті, президент США Джо Байден, прем'єр Великої Британії Борис Джонсон і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повинні відповісти на есе Путіна про Україну. Вони повинні нагадати йому, що Україна є і повинна залишатися незалежною державою. Вони повинні відкинути його уроки історії і відзначити, що поки Путін повторює свою стурбованість щодо можливого вторгнення агресорів у Росію, за вікном 2021 рік, а не 1812 чи 1941 рік. Риторика на випередження може мати велике значення для того, щоб Україна не перетворилася на Тайвань.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі