Марк Тіссен
Оглядач видання The Washington Post
26.07.2021

Байден вчинив злочин. Пора оголосити імпічмент

Адміністрація президента США, можливо, викрутила руки Володимиру Зеленському, щоб прийняв угоду щодо "Північного потоку-2"

Пам'ятайте, як демократи в Палаті представників Конгресу почали імпічмент проти колишнього президента США Дональда Трампа за те, що викрутив руки президенту України Володимиру Зеленському. Він нібито обумовив візит українського лідера в Білий дім з готовністю Києва розслідувати справу проти сина нинішнього президента США Гантера Байдена?

Вгадайте, що? Адміністрація Байдена, можливо, викрутила зараз руки Зеленському, щоб прийняв угоду, яку президент Байден щойно уклав з німецьким канцлером Анґелою Меркель. Угода дозволить Берліну завершити газопровід "Північний потік-2". Байден нібито обумовив візит Зеленського в Білий дім з його прийняттям цієї угоди, - пише Марк Тіссен для The Washington Post.

Поки члени адміністрації Байдена завершували угоду з Німеччиною, вони також працювали з українцями, щоб призначити дату візиту Зеленського в Білий дім. Спочатку український президент заявляв, що візит відбудеться в цьому місяці. Але тоді українці відчули, що адміністрація Байдена ефективно прив'язує візит в Білий дім до позиції Києва щодо угоди по "Північному потоку-2". Вони тиснули на Київ, щоб там особливо не висловлювалися щодо неї.

Чи справді Байден обумовив візит в Білий дім зі згодою Зеленського погодитися на енергетичне домінування Росії над Україною? Пора почати імпічмент!

Байден тиснув на Зеленського, щоб той погодився на угоду, яка є реальною загрозою для України

На відміну від Трампа, Байден тиснув на Зеленського, щоб той погодився на угоду, яка є реальною загрозою для України. Зараз російський газ експортується в Західну Європу по трубопроводах, що проходять через Україну. Це означає, що Росія не може перекрити подачу газу в Україну, не припинивши прибутковий експорт на Захід. Але як тільки збудують "Північний потік-2", Росія зможе обійти Україну і відправляти газ безпосередньо в Німеччину по дну Балтійського моря. Коли це станеться, Москва зможе припинити поставки газу в Україну, не відрізаючи Західну Європу.

Перед відходом з поста Трампу вдалося зупинити будівництво трубопроводу. У 2019 році він підписав закон про санкції проти підприємств, що беруть участь в цьому проєкті. В результаті, ряд компаній вийшли з проєкту. Трамп дав зрозуміти, що готовий покарати не тільки російські компанії, а й німецькі, і також інших європейських підрядників.

В результаті, велике будівництво на фінальній стадії заморозили. Як тільки Байден вступив на посаду, будівництво відновилося. Під час слухань щодо затвердження кандидатури держсекретаря Ентоні Блінкен заявив, що "має намір зробити все, що в наших силах, щоб запобігти завершенню" проєкту "Північний потік-2". Потім, в травні, держдепартамент під його керівництвом зняв санкції з Матіаса Варніга - нерозлучного друга Володимира Путіна і колишнього офіцера "Штазі", який відповідав за будівництво трубопроводу. А в червні Байден вирішив припинити спроби зупинити будівництво, вирішивши, що ця справа не варта втрат для американських відносин з Німеччиною.

Держдепартамент зняв санкції з Матіаса Варніга - нерозлучного друга Володимира Путіна і колишнього офіцера "Штазі", який відповідав за будівництво трубопроводу

Зеленському не зробили навіть ввічливого попередження перед тим, як поставили перед фактом. Про цю новину він дізнався з преси.

"Північний потік-2" - справжня зброя в руках Росії. Не дуже зрозуміло, чому кулі до неї може надавати така велика країна, як США", - сказав тоді Зеленський.

Заледве Байден дав зелене світло завершенню будівництва трубопроводу, як Путін почав використовувати його, попередивши, що Україна повинна показати свою добру волю, якщо хоче, щоб транзит російського газу її територією тривав надалі.

Це набагато серйозніше, ніж незграбні спроби Трампа змусити Зеленського розслідувати справу Гантера Байдена. Розмова Трампа з Зеленським не була "гарною" чи "ідеальною". Вона нерозумно створювала враження змішування передвиборних інтересів Трампа з зовнішньою політикою США. Але Трамп не давав ніяких обіцянок чи погроз під час дзвінка Зеленському, як спочатку помилково повідомляли. Зеленський теж казав, що Трамп не тиснув на нього. Поведінка Трампа, хоча й недоречна, але не дійшла до рівня "тяжких злочинів і проступків".

Більше того, хоча демократи в Палаті представників звинуватили Трампа в затримці надання життєво важливої ​​військової допомоги для України в якості тиску на Зеленського. Але насправді саме Трамп відправив як допомогу Україні летальну зброю, яку адміністрація Обами-Байдена раніше відмовилася надати.

Коли Байден опинився в Овальному кабінеті, то відклав військову допомогу США для України на $100 млн

Під час імпічменту Байден звинуватив Трампа у відмові від допомоги Україні, "щоб тиснути на суверенну державу, партнера, який все ще піддається прямим нападкам з боку Росії". Ну, ось пас демократам - коли Байден опинився в Овальному кабінеті, то відклав військову допомогу США для України на $100 млн.

Трамп виявився набагато жорсткішим щодо Росії на ділі, якщо не на словах. Байден навпаки назвав Путіна вбивцею, але з моменту вступу на посаду призупинив військову допомогу, схвалив продовження нового договору про стратегічні наступальні озброєння, пом'якшивши цим тиск на російську економіку, і погодився з трубопроводом "Північний потік-2", який збільшує вплив Росії в регіоні за рахунок України. А також Байден, можливо, чинив недоречний тиск на президента України, щоб змусити його припинити критику цієї угоди між США і Німеччиною.

Чи є дії Байдена злочином, який веде до імпічменту? Звичайно, що ні. М'якість щодо Росії в США не є серйозним злочином чи проступком. Але просити президента України підписати угоду, яка дозволить Путіну задушити його країну, ганебно, навіть якщо не провадить до імпічменту.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі