Україна може збільшити дохід від експорту титану у 100 разів

Рішення РНБО відкривають для держави нові можливості

Схоже, Рада національної безпеки і оборони України стає найефективнішим плечем Офісу президента. Непомітно для ЗМІ пройшли рішення засідання від 16 липня. Їх довго не було на сайті. А 23 липня рішення були затверджені указом президента. І ці рішення - продовження тих, що прийняли раніше проти деяких одіозних осіб.

16 липня розглянули (вперше за 30 років) комплекс питань, пов'язаних із забезпеченням потреб національної економіки стратегічно важливою сировиною (в тому числі титаном), з метою захисту інтересів у економічній сфері і підвищення рівня обороноздатності держави.

Цікава структура глобального споживання титану:

- 45% авіація і космос;

- 40% промисловість;

- 11% військово-оборонний комплекс;

- 2% медицина.

Як ви знаєте, Україна була частиною промислового комплексу і ланцюжків СРСР, а зараз і Росії.

Україна входить в десятку країн, які багаті на природні ресурси

При цьому, Україна входить в десятку країн, які багаті на природні ресурси. Правда, експортуємо сировину, включаючи стратегічну, даруючи десятки мільярдів доларів всім, в тому числі країні-агресору.

Що прийняли:

1. Затвердити перелік металевих руд і неметалевих корисних копалин, що мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави.

2. Доручили Кабміну:

- актуалізувати і затвердити список стратегічних матеріалів і забезпечити розробку нових з них із залученням інвесторів;

- у двомісячний термін актуалізувати Кодекс про надра з урахуванням прийнятого рішення;

- у двомісячний термін підготувати зміни до Закону України "Про угоди про розподіл продукції", передбачивши стимулювання пошуку, видобутку і збагачення (переробки) корисних копалин, що мають стратегічне значення з урахуванням кращих світових практик;

- в тримісячний термін актуалізувати заходи щодо пошуку, видобутку і збагачення (переробки) корисних копалин, що мають стратегічне значення;

- прискорити процес розробки нормативки на виконання "закону про інвестнянь";

- підготувати законопроєкти "Про здійснення іноземних інвестицій в суб'єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України" та "Про економічний паспорт українця".

3. Титан.

Кабміну в тримісячний термін забезпечити розробку і прийняття "Державної цільової економічної програми розвитку титанової галузі України", передбачивши створення в Україні повного циклу переробки титану.

Стимулювання титанового сектора:

- введення фінансово-економічних інструментів для стимулювання нових видобувних і переробних підприємств;

- встановлення пільгових режимів імпорту високотехнологічного обладнання для видобутку та переробки титану;

- створення механізму надання державних гарантій для залучення іноземних інвестицій;

- створення системи державної експортної підтримки для виробників кінцевої продукції;

- створення умов для використання кращих світових практик при реалізації інвестиційних проєктів розвитку титанової галузі;

Проведення в найкоротші терміни оцінки запасів титанової сировини із застосуванням найкращих світових і європейських практик

- проведення в найкоротші терміни оцінки запасів титанової сировини із застосуванням найкращих світових і європейських практик;

- введення державної підтримки для діючих підприємств титанової галузі, в тому числі шляхом встановлення пільгового кредитування та системи державних гарантій.

Актуалізація переліку надрокористувачів, корпоративні права яких належать державі, для пріоритетного залучення інвестицій на умовах державно-приватного партнерства.

4. Повернення компанії "Надра України" в управління Кабміну.

5. Створення державної програми розвідки надр.

Говорячи про титан важливо пам'ятати, що:

- Росія, яка є найбільшим виробником титану в світі, 100% сировини імпортує, в тому числі 86% з України (дані 2020 року);

Росія, яка є найбільшим виробником титану в світі, 100% сировини імпортує, в тому числі 86% з України

- Україна видобуває 0,7-1 млн т титанової сировини, левова частка якого експортується;

- Щороку Україна виробляє всієї титанової продукції (концентрат, пігмент, губка, вироби з титану) на $350-400 млн.

Торік Україна експортувала лише титанової сировини приблизно 800 тис. т, приблизно на $200 млн.

Тепер найцікавіше.

Ціни на титанову сировину ростуть і сьогодні угоди, які укладають в Австралії і США вже перевищують $300 за тонну сировини. Це означає, що при збереженні обсягів видобутку і експорту, Україна може від експорту сировини отримувати більше $250 млн на рік.

Але це все дитячий лепет, тому, що дуже грубо, з 4 тонн титанової сировини (ільменіт або рутил) можна отримати 1 тонну металевого титану.

Але світовий ринок влаштований таким чином, що 95% титанової сировини йде на потреби хімічної промисловості:

- тонна титанового пігменту коштує близько $2 тис.

- тонна титанової губки - вже від $6 до $11 тис.

- а вартість готових виробів з титану становить від $80 до $600 за кілограм виробів, в залежності від точності і складності.

Якщо Україна створить умови для розвитку титанового сектора, і замість сировини будемо експортувати готову продукцію, дохід може скласти більше $25 млрд на рік замість $200 млн

Таким чином, якщо Україна створить умови для розвитку титанового сектора, і ми замість сировини будемо експортувати готову продукцію, при існуючому обсязі видобутку, дохід може скласти більше $25 млрд на рік замість $200 млн, зростання більш ніж в 100 разів.

Так що ці рішення можуть відкрити для України нові можливості.

Що цікаво, рік тому Український інститут майбутнього презентував велике дослідження зі стратегії титанового сектора України до 2030 року. Однак, Кабмін до сьогоднішнього дня ніякого інтересу до документу не виявляв. Чи зміниться щось, покаже час.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі