Влітку ми схильні до втрати мінералів. Як поповнити їх запас

Основу раціону повинні складати овочі, ягоди і фрукти

Влітку, коли настає спека, ми втрачаємо більше рідини з потом і через легені. Якщо не поповнювати втрачену воду, кров починає згущуватися, а це може привести до порушення роботи серця, нирок, судинної системи. Тому вам настійливо рекомендують пити більше води.

Але це не все. Необхідно пам'ятати і про те, що з потом ми втрачаємо і мінерали — калій, натрій, кальцій, магній, хлор. А вони в організмі виконують ряд важливих функцій: підтримують водно-сольовий баланс, кислотно-лужну рівновагу, відповідають за скорочення серцевого м'яза, тонус судин, беруть участь у передачі нервових імпульсів.

Тому важливо не тільки пити воду, але і відновлювати рівень цінних для організму мінералів, щоб впоратися зі зневодненням та бути здоровим. Головне — дотримуватися достатнього питного режиму, але варто звернути увагу й на те, що ми п'ємо. Краще, щоб це була природна столова вода, яка також постачає електроліти.

В огірках і помідорах — до 95% рідини, в ягодах і фруктах — від 80 до 90%

Багато мінеральних речовин знаходиться в наших продуктах харчування. Насамперед потрібно звернути увагу на овочі, ягоди і фрукти. Саме вони влітку повинні складати основу нашого раціону. В них містяться не тільки мінерали, але і достатня кількість води. Так, наприклад, в огірках і помідорах — до 95% рідини, в ягодах і фруктах — від 80 до 90%.

В яких продуктах знаходяться натрій та хлор? Вони практично в усьому, що ми їмо. Але не треба в спеку нехтувати і сіллю. Можна підсолювати страви, втім треба пам'ятати, що є обмеження: біля 5 г солі на добу.

Добрим джерелом калію є вся рослинна їжа

Добрим джерелом калію є вся рослинна їжа. Окрім свіжих овочів, фруктів, ягід та круп калій є і в кисломолочних продуктах, рибі, грибах, бобових.

Щоб отримати кальцій, влітку частіше звертайте увагу на натуральні кисломолочні продукти (кефір, йогурт, кисле молоко, домашній сир). Вживайте ягоди, зелені листові овочі, броколі, морську та цвітну капусту. Вони також збагатять ваш раціон цим елементом.

Продукти, багаті на магній — листові овочі, морська капуста, каші, бобові, какао, темний шоколад, горіхи, а також деякі ягоди та фрукти.

Головне пам'ятати: влітку ми схильні до більшої втрати води та мінералів. Харчуйтесь різноманітно та регулярно, пийте овочеві смузі, воду і насолоджуйтесь літом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Марк Тіссен Оглядач видання The Washington Post
Девід Кларк Аналітик, колишній спеціальний радник по Європі в МЗС Великої Британії
Андрій Андрушків Експерт з управління, виконавчий директор Центру спільних дій
Агія Загребельська Засновниця громадського проєкту "Ліга антитрасту"
Андерс Аслунд Американський економіст