Дієта для спекотного літа. Є п'ять простих правил

Все стисло, коротко та зрозуміло

Щороку, коли термометр показує або дуже високі, або дуже низькі цифри, журналісти запитують — що їсти, щоб легше перенести?

Щороку ми, дієтологи повторюємо свої рекомендації, але ж людська увага — як у голубів: пролетів, клюнув та полетів далі, довгі "лонгріди" все менше дочитуються до кінця.

Тому коротко про літнє пиття та "їдіння".

1. Більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів — вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур.

2. Не лише вода, але й електроліти, які ми втрачаємо з потом: калій, магній, натрій. Тому у воду можна класти тонесенькі пластиночки огірка, ягоди, а також воду можна ледь підсолювати, або випити склянку мінеральної солоної води.

Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай). Пити стільки, скільки хочеться, без обмежень. Лише для людей із серцевою недостатністю пити менше.

Після кожної чашечки кави — випити склянку води, бо кава ледь посилює діурез (сечовиділення).

Після кожної чашечки кави — випити склянку води

3. Легкозасвоювані білки: страви з яєць, кисломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.

4. Режим харчування спростити: обід можна і пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.

5. Не вживайте страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь.

Приклад приблизного "спекотного" раціону:

Сніданок: яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди, кисломолочний сир із ягодами або овочами та сметаною або йогуртом.

Обід: холодний суп (гаспачо або гаспачо-борщ, холодний борщ, окрошка).

Вечеря: риба варена або запечена з лимонним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.

Гарячих каш у цей час не хочеться, тому їх можна звести до мінімуму. Протягом дня — вода, зелений чай, морс, айран.

Звісно, це узагальнене меню, кожен вже сам регулює за своїми потребами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Яцек Павліцький Редактор міжнародного відділу Newsweek Polska
Володимир Гевко Маркетолог
Майкл Дракман Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні
Дар'я Лазарєва Експертка відділу клімату та транспорту ГО "Екодія"
Юрій Ніколов Співзасновник видання "Наші гроші"