Вишня і черешня містять багато заліза і вітаміну С. Але корисні не для всіх

Ягоди позитивно впливають на роботу серця

Вишня і черешня мають багато спільного. Вони - сестри, відносяться до одного роду слив, але не близнюки.

Обидві ягоди трохи відрізняються кількісним складом цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру вдвічі менший, ніж в черешні. Вишня характеризується досить високим вмістом бета-каротину, якого набагато більше, ніж в черешні.

Темно-червоний колір стиглим вишням та черешням надають рослинні пігменти антоціани, ці речовини блокують запальні процеси. Містяться також в багатьох інших темно-червоних ягодах - в ожині, смородині, суниці.

Вишня і черешня - низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 ккал. Вишня чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22. У черешні - 25. У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми в 100 г ягід. Плоди вишні, особливо кислі сорти, містять мелатонін - гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.

Плоди вишні, особливо кислі сорти, містять мелатонін - гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію

Вживання ягід, які містять вітамін С, вітаміни групи В, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин:

- позитивно впливає на роботу серця, стан судин, рівень кров'яного тиску;

- допомагає в роботі нервової системи та при закрепах;

- є профілактикою застуди;

- покращує травлення, перистальтику кишечника;

- позитивно впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Свіжа черешня рекомендована людям із залізодефіцитною анемією. В 100 г плодів міститься 10% від добової норми заліза. Їсти черешню можна тим, хто страждає дерматологічними проблемами. А косметичні засоби на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Не рекомендується їсти у великих кількостях людям, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози і фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику.

Вишня протипоказана людям з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту, при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю.

При алергічній реакції на вишню або черешню слід відмовитися від вживання цих плодів.

Враховуйте корисні властивості та певні протипоказання обидвох ягід. Нагадую: рекомендована норма фруктів 300 г на день, частиною можуть бути вишні та черешні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі