Грузія у вас вдома. Як приготувати чанахі
Це щось середнє між печенею та супом
Чанахі – традиційна грузинська страва, яка зазвичай складається з тушкованої баранини та овочів. Її готують не лише у Грузії, а й у інших країнах Сходу, на Кавказі та навіть на Галичині. Це щось середнє між печенею та супом, консистенція чанахі доволі густа.
Для приготування чанахі зазвичай використовують баранину, але варіацій страви багато – і зі свининою, і яловичиною, і навіть куркою. Я вирішив дотриматися більш традиційного варіанту та взяв баранину. В мене м'якоть, але за бажанням можна взяти будь-яку іншу частину. Ще краще обрати м'ясо із кісткою, так смак страви буде більш насиченим. Але кістку треба не забути прибрати зі страви. Саме м'ясо треба нарізати доволі крупно, чанахі буде більш соковитим. А з овочів треба зробити своєрідний соус, яким потім залити м'ясо. Баклажани, томати та часник – ці овочі є традиційними для грузинської кухні. А ще я додав цибулю, солодкий перець та консервовану квасолю. Та не забудьте про спеції – наприкінці додайте трохи хмелі-сунелі.
М'ясо треба нарізати доволі крупно, чанахі буде більш соковитим
Інгредієнти:
3 картоплини середнього розміру
400 г м'якоті баранини
1 цибуля
3 зубчики часнику
1 банка консервованої квасолі
2 томата середнього розміру
1 баклажан
1 солодкий перець
1 невеликий чилі
½ ст. л. хмелі-сунелі
100 г вершкового масла
3 ст. л. соняшникової олії
15 гілочок петрушки (або кінзи)
до смаку сіль і перець
Приготування:
Увімкніть розігріватися до 180 градусів духовку.
Картоплю (3 шт.) ретельно вимийте і очистіть від шкірки. Наріжте великим кубиком. М'якоть баранини (400 г) наріжте порційними шматочками.
У казані з 1 ст. л. соняшникової олії обсмажте баранину до утворення рум'яної скоринки протягом приблизно 3 хвилин.
Додайте в казан до м'яса нарізану кубиками картоплю.
Потім всипте 1 банку консервованої квасолі і долийте 300 мл води, вона повинна доходити до ¾ об'єму.
Доведіть вміст казана до кипіння і поставте його в духовку з температурою 180 градусів на 45 хвилин.
Приготуйте овочеву заправку. Баклажан наріжте великим кубиком. Так само наріжте 2 томата, цибулину і солодкий перець. Невеликий перець чилі – тонкими слайсами. Зубчики часнику (3 шт.) розчавіть лезом ножа.
На суміші 100 г вершкового масла і 2 ст. л. соняшникової олії підсмажте підготовлені овочі на пательні до м'якості на невеликому вогні. Додайте трохи води і тушкуйте 20 хвилин.
Готові овочі перекладіть у миску або чашу блендера і перебийте їх так, щоб вони не перетворилися в однорідне пюре і залишилася структура.
Додайте овочеву заправку в казан до картоплі з квасолею і бараниною. Доведіть смак сіллю і перцем і додайте ½ ст. л. хмелі-сунелі.
Поверніть казан в духовку і тушкуйте все разом ще 10 хвилин. При подачі посипте чанахі подрібненою зеленню петрушки або кінзи.
Коментарі