Єрмак узяв на себе роботу президента. Тому під захистом Зеленського

Останні тижні ідуть розмови про відставку президента. "Вагнерівці" – гарний шлях до дострокових виборів

Президент Володимир Зеленський в інтервю каналу "1+1" заперечив причетність керівника ОП Андрія Єрмака до зриву так званої операції по захопленню "вагнерівців". Розмова вийшла в ефір 24 червня.

Чому Зеленський заговорив про це зараз? Через місяць повинне вийти розслідування Bellingcat. В Офісі президента казали, що нічого такого не було. Зараз усі знають - таки було. Єрмак казав, що це фантазії чиїсь. Брехав. Тепер їм краще подати свою інформацію до того, як з'явиться чужа.

З інтерв'ю незрозуміло, коли Зеленський говорив із Лукашенком: після зриву спецоперації чи до. Це тонкий нюанс. Здавалося, що саме президент є першоджерелом переданої Лукашенку інформації про "вагнерівців".

Найбільше питання – чому він про це заговорив? Зараз же усі сили здіймуть галас. Останні тижні ідуть розмови про відставку президента. У Конституції всього чотири підстави, за яких можуть бути дострокові вибори. При трьох із них другого терміну бути не може: за станом здоров'я, смерті, імпічменту. І четверта – за власною ініціативою. Тепер постає питання, що ж продати людям за власну ініціативу? Можна продавати вотум довіри.

Перезавантажити Зеленського раніше – хороший шлях. Зараз у нього нема жодного конкурента. Скаже: "Хочете імпічмент? Я не тримаюся за посаду. Іду у відставку й оголошую дострокові вибори президента. Ідіть і перемагайте мене". І він виграє. Бо розкрутити когось навіть за пів року дуже важко.

Перезавантажити Зеленського раніше – хороший шлях. Зараз у нього нема жодного конкурента

Єрмак узяв на себе роботу президента – ухвалення рішень, забезпечення інформацією. Зеленський залишається у публічній площині, а рішення будуються навколо пропозицій Єрмака, його ініціатив. Він захищає Зеленського від зовнішніх тисків. Побудував таку систему, що він є єдиним джерелом інформації і ця інформація Зеленському комфортна. На питання Мосейчук відповідає, напружуючись. Бачимо нерозуміння процесів, які відбуваються навколо. Коли сказала йому про "Велике крадівництво", образився. Але ж усе, що виводиться із-під тендерів, - це вже є крадівництво.

Не розумію, як із ними взагалі комунікувати, коли вони зливають спецоперацію. Це ж не була операція Судану чи Нової Зеландії, а дружніх до нас спецслужб. Американці повинні просто переступити через своє "не можу" і зрозуміти, що національні інтереси США і Зеленського збігаються. Тому повинні працювати з тим, що є. Вони все одно нас будуть підтримувати, бо Україна в національних інтересах Заходу. Хоча Меркель з Макроном хотіли зробити дуже красивий хіт. А як можна говорити їм, щоб не зустрічалися з Путіним, коли Зеленський сам каже, що хоче зустрічі? Це політична шизофренія.

Політичну долю Зеленського ця ситуація не псує абсолютно. Ми живемо в час простих рішень: люди втомилися від політиків та обіцянок. А тут усе просто: є зброя – РНБО, нею Зеленський палить на всі сторони без запобіжників. Людям подобається, що хоч якийсь рух є.

Віктор Чумак, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі