Лівацька сваволя і євразійське рабство кидають виклик свободі

Про право-ліве світоглядне і політичне протистояння, нинішні США як його яскравий приклад та місце України

Для початку, як на мене, варто виділити один вкрай важливий і узагальнюючий світоглядний аспект цього протистояння.

Такий, як орієнтація на здоровий глузд, пошук "золотої середини" у життєвій багатофакторності, баланс духовних традицій і культурної спадщини з суспільним розвитком й інноваційністю - у "правих", проти маніпулятивно-екстремістського прагнення і уніфікаційного нав'язування тих чи інших новітніх "цінностей"/симулякрів - у "лівих".

Ще можна перефразувати цей ментальний розлом як суспільний розвиток на базі системного накопичення історичних (духовних, культурних, моральних) інваріантів (традицій, спадщини) проти розвитку на основі постійних революцій симулякрів (тимчасових "цінностей"). Тобто розвиток на базі ускладненого упорядкування проти розвитку через системний хаос (хаотизацію/"лібералізацію").

Тож можна коротко підсумувати це як Свобода людини (з накопиченням усвідомлених самообмежень) проти Сваволі людини (що прагне зруйнувати будь-які межі без огляду на їх суспільну доцільність й історичну обумовленість).

Оце і є, як на мене, суть сучасного право-лівого світоглядного і політичного протистояння.

А найбільш виразну сучасну реалізацію цього ідеологічного конфлікту можемо спостерігати у нинішній "холодній громадянській війні" у США. Де Свобода, як засаднича спадщина "батьків засновників", та її єдиний політичний носій - середній клас протистоять новітній лівацько-неоліберальній Сваволі та її апологетам у спілці агресивних меншин й глобалізованих еліт.

З іншого боку, на світовій арені Свободі знову кидає виклик євразійське Рабство. Адже на заміну російсько-китайському тоталітарному комунізму ХХ ст. прийшов китайсько-російський ринковий авторитаризм ХХІ ст.

На заміну російсько-китайському тоталітарному комунізму ХХ ст. прийшов китайсько-російський ринковий авторитаризм ХХІ ст.

Протистояння людини зі свободою думки і волі та людини як гвинтика машини, що супроводжує людство останні три тисячі років, нікуди не зникло. Лише набуло сучасних технологічних форм.

Тож, схоже, значною мірою доля нинішнього світу і його майбутнє в чергове залежатимуть від результатів війни Свободи на два фронти - у "громадянській війні" проти Сваволі та у "світовій війні" проти Рабства.

А нам не варто мати ілюзій - Україна теж глибоко занурена у цю "війну на два фронти". Свобода українців також і в наших руках.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі