Зеленський має піти у відставку й розпустити Верховну Раду

Президент повинен спочатку побороти вплив бізнесу на свою політику

Володимир Зеленський грає на публіку. Продавати прості рішення значно вигідніше, ніж пропонувати комплексну стратегічну програму вдосконалення антимонопольного законодавства. Простіше сказати, що ти борешся з олігархами. Бо у нас це – абсолютне зло, яке всі ненавидять. Це лицемірна позиція.

У нас усі популярні телеканали олігархічні. Із такого ж з'явився президент Зеленський. Уся його популярність кочувала з "Інтера" на "1+1". Від одного олігарха – до іншого.

Якщо олігархи у нас дійсно мають владу, то жоден справді антиолігархічний закон не має шансу пройти. Якщо це імітація, то за нього проголосують і він буде діяти.

Наші олігархи роблять законні речі. Проблема в тому, що вони закон під себе переписують. Мають своїх представників у Верховній Раді, у виконавчій владі. Вони повністю впливають на політику в Україні. Це можна змінити, якщо є політична воля. Щоб змінити цю ситуацію, треба не антиолігархічний закон ухвалювати, а перезавантажити Верховну Раду. І піти на позачергові президентські вибори, отримати мандат на зміни. Щоб не було наступного разу ситуації, коли половину його фракції контролюють олігархи. Нехай буде менше людей. Але ж зараз мінімум 60 нардепів не голосують згідно з рішенням фракції, бо це не вигідно якомусь олігарху. Має побороти спочатку вплив бізнесу на свою політику.

Наші олігархи роблять законні речі. Проблема в тому, що вони закон під себе переписують

Щоб ухвалювати окремо закон про олігархів, потрібні якісь юридичні визначення, що таке олігарх. Те визначення, яке дають, достатньо розмите. За ним можна олігархом вважати людину, яка має десяток мільйонів, представництво в облраді й інтернет-портал. Поняття дуже розмите. Це популістичне рішення: взяти визначення, яке існує виключно в російському наративі, і намагатися застосувати його юридично в Україні.

Зараз достатньо просто виконувати антимонопольне законодавство, щоб боротися з олігархами. Якщо Антимонопольний комітет буде виконувати свою роботу, цього вистачить, щоб демонтувати діяльність великого бізнесу. Не треба його заганяти в якісь рамки. Усе залежить від того, який олігарх і яку ставку зробив на попередніх виборах. Якщо вона вдала, він у виграші. Щоб це змінити, треба ввести у правове поле співпрацю політиків і великого бізнесу. У США є закон про лоббізм. Чудово знаємо, що олігархи купують квоти в різних політичних партіях, а потім ті партії приходять до влади під гаслами боротьби з олігархами. Із законом народ би чітко знав, що партію фінансує такий-то олігарх. Хоче – голосує за це. Не хоче – не голосує. Вводимо це у правове поле і не буде такого лицемірного підходу, що у всьому винні олігархи. Це загальна система. А те, що заберуть заводи умовно в олігарха Х, а через три місяці вони з'являться в олігарха Y, від цього нічого не зміниться.

Олексій Голобуцький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі