Брак кальцію погіршує стан зубів і волосся. У яких продуктах його шукати

Слід їсти бобові, мигдаль і шпинат

Молочні продукти є найбільш доступним джерело кальцію. З дитинства ми чули: "Пий молоко і їж сир, щоб кістки були міцними". Тому в першу чергу асоціюємо кальцій з будівельним матеріалом для зубів і кісток. І мало хто знає, що згортання крові, передача нервових імпульсів, м'язове скорочення також відбуваються за допомогою кальцію. Регулярні фізичні заняття, багатий кальцієм раціон в дитинстві й молодості сприяє досягненню оптимальної кісткової маси, що створює гарний запас її міцності. Це дуже важливо, адже з віком щільність кісток зменшується, і це призводить до їх крихкості в старості.

При нестачі кальцію в організмі погіршується стан зубів і нігтів, волосся стає слабким і ламким, можуть з'являтися м'язові судоми, тахікардія, розвиватися безсоння, знижуватися пам'ять. Він також безпосередньо бере участь в роботі ендокринних залоз, особливо прищитоподібних, має протизапальну дію, зменшує прояви алергії.

Бере участь в роботі ендокринних залоз, особливо прищитоподібних, має протизапальну дію, зменшує прояви алергії

Для нормального обміну цього макроелемента в організмі важливо отримати достатньо кальцію з їжею. Але ще більш важливо знати деякі особливості засвоєння кальцію організмом.

З продуктів рослинного походження засвоюється не весь кальцій, бо клітковина і фітинова кислота рослин знижує його всмоктування.

При тривалій термообробці органічний кальцій переходить в неорганічний і засвоюється організмом гірше.

Раціон обов'язково має бути багатий продуктами, що містять повноцінний білок, жир, вітаміни D3, С, А та мікро і макроелементи. Засвоєння кальцію безпосередньо регулюється гормоном прищитоподібних залоз - паратгормоном і вітаміном D. Тому важлива достатня кількість вітаміну D в організмі.

Надмірне вживання солі сприяє виведенню кальцію з організму

Потрібно уникати або максимально обмежувати фактори, які сприяють вимиванню кальцію з організму і погіршують його засвоєння - нікотин, алкоголь, каву, газовану воду, ковбаси, копченості. Надмірне вживання солі також сприяє виведенню кальцію з організму.

Споживання кальцію для дорослого має становити в середньому 1000 мг/добу.

Але звідки брати кальцій людям, які в силу різних причин не вживають молочних продуктів? Наприклад, мають алергію на молочний білок або непереносимість лактози? Та й всім дорослим людям, у яких засвоюваність молочних продуктів з віком погіршується, розраховувати тільки на це джерело кальцію не варто. Зверніть увагу на інші продукти, які містять кальцій і повинні бути у вашому раціоні. Серед кращих рослинних джерел кальцію бобові, мигдаль, волоський горіх, шпинат, ревінь, зелений салат, кунжут, червонокачанна капуста. З морепродуктів - сардини, скумбрія, креветки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі