Як готувати страви на грилі, щоб вони не шкодили здоров'ю
Магазинні маринади замініть на домашні
Пікнік на свіжому повітрі - хороший варіант відпочинку і активного проведення часу. Він часто супроводжується приготуванням їжі на грилі, однак не завжди це корисна і безпечна для здоров'я їжа. Як звести до мінімуму негативні наслідки та вибрати кращий спосіб приготування, щоб насолоджуватися смачним і здоровим грилем?
Перш за все, потрібно знати, що м'ясо, риба та овочі, які коптяться на вугіллі, мають не тільки приємний аромат і смак. Вони також можуть доставлять в наш організм токсини канцерогенної дії. У процесі приготування їжі на вугіллі утворюються так звані поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Йдеться про шкідливі компоненти диму, які виникають при згорянні як звичайного дерева, так і кускового деревного вугілля і особливо брикетного вугілля - суміші пресованої маси тирси, крихт кам'яного вугілля, лушпиння насіння та інших відходів. І чим вища температура утворення диму, тим більша концентрація ПАВ в харчовому продукті.
Важливо і те, що продукти, які ми готуємо на грилі, не можна обпалювати. При приготуванні на відкритому вогні на їх поверхні утворюється підгоріла скоринка, що містить канцерогенні речовини. Найшкідливіші хімічні сполуки - гетероциклічні аміни, що утворюються в пересмаженому м'ясі, особливо в його верхньому, обвугленому шарі, який стикався з металевими гратами і вогнем. Ці частини смаженого м'яса чи іншої страви не слід вживати в їжу - можна поставити під загрозу здоров'я і зіпсувати апетит.
Підгоріла скоринка містить канцерогенні речовини
Крім того, в процесі приготуванні м'яса на грилі жир, який виділяється при нагріванні, потрапляючи на розпечене вугілля приводить до утворення шкідливих летких сполук - полімерів жирних кислот.
Як краще готувати страви за допомогою гриля, щоб вони були здоровішими? Перш за все, як я вже говорила вище, необхідно по можливості знизити шкідливу дію диму і вогню. Найкраще готувати страви на сталевих лотках або підносах. Це, безумовно, здоровіше, ніж тримати продукти на відкритому вогні. Так ви захиститеся від канцерогенів, що утворюються при приготуванні на грилі.
Також слід зменшити час приготування їжі. Використовуйте менші шматки м'яса, маринуйте продукти заздалегідь, це скорочує тривалість теплової обробки. Краще уникати готових покупних маринадів - вони часто повні хімічних підсилювачів смаку, ароматизаторів, містять багато солі та інших нездорових інгредієнтів.
Приготуйте власну суміш з улюблених спецій і додайте їх в маринад. Ідеально для цієї мети підходить свіжий часник, цибуля, перець, сушені трави та спеції, зокрема, майоран, чебрець, розмарин, імбир (вони полегшують травлення), а також кмин і часник. Цікавий аромат страв на грилі доповнить щіпка кориці або порошкоподібної гвоздики. Також варто пам'ятати про свіжий зелений кріп та лимонний сік, які підійдуть до риби.
Традиційне приготування на грилі жирної ковбаси і жирного м'яса - не найкращий варіант с точки зору безпечного і корисного харчування. Від них краще відмовитися. Не рекомендую використовувати готові соуси для м'ясних страв, наприклад, магазинний кетчуп або соуси на основі майонезу. Їх можна замінити домашнім томатним, часниковим або трав'яним соусом на основі натурального йогурту і свіжих або сушених трав. Вони корисніші і краще підкреслять смак ваших страв.
Вибирайте пісне м'ясо птиці - курку або індичку
Вибирайте пісне м'ясо птиці - курку або індичку. З них можна, наприклад, приготувати курячо-овочеві шашлики. Можна запекти рибу з овочами в спеціальній формі.
Корисний гриль можливий, проте використовувати його краще не дуже часто, обмежтеся двома-трьома порціями на місяць. Винятком є приготування їжі на сковороді-гриль - такі страви можуть бути в раціоні частіше.
Дбайте про те, щоб їжа була і повноцінною, і смачною, і корисною.
Коментарі