Тренеру "Шахтаря" бракувало авторитету

Зате Каштру досяг півфіналу Ліги Європи і розкрив ряд гравців

Луїш Каштру йде з "Шахтаря". Його досягнення з командою у Європі мало кому по силах з тренерів, які працювали в Україні. "Шахтар" зміг дійти до півфіналу Ліги Європи 2019/20, у нинішній Лізі чемпіонів двічі обіграв "Реал" і не програв майбутньому чемпіону Італії. Проблема в тому, що португальський наставник працював у час зміни поколінь в команді. Якщо його попередник нічого не міняв після Мірчі Луческу, то Каштру змінював не стиль, а гравців. Те, що він зміг зробити із футболістами "Шахтаря", оцінили вболівальники та навіть президент клубу.

Для "Шахтаря" немає потреби грати кожен матч на максимумі в чемпіонаті. Тренеру потрібно змушувати або зацікавити гравців розвиватися. Каштру вдалося достукатися до окремих футболістів за час своєї роботи. Іншим гравцям не вистачало авторитету та вимогливості тренера. Через це Луїш не зміг піднятися у другому сезоні вище, ніж у першому. Гравці "Шахтаря" вирішили, що можна перемагати упівсили. Цього замало навіть для чемпіонату України.

Особливість Каштру в тому, що він не побоявся давати шанс молодим гравцям, допоміг відчути впевненість у собі Маркосу Антоніо, Додо, Тете, Соломону, заграв по-іншому Алан Патрік. В останній час своєї роботи Каштру втратив баланс всередині команди.

У "Шахтарі" вже був досвід запрошення італійського тренера. Невіо Скала приніс команді перший чемпіонський титул. Поки не зрозуміло, як буде в Роберто Де Дзербі з гравцями команди. Відбуватиметься нова модель побудови стосунків футболістів із тренером. Хтось буде доводити, а хтось вирішить, що він вже все давно довів і показав. Важливо, як пройде адаптація. Перші пів року будуть непростими. В грі Де Дзербі, яка будується на контролі та розумінні гри, футболісти мають прийняти нові вимоги. З іншого боку, такий стиль не чужий для сьогоднішнього складу "Шахтаря". Філософія тренера та команди схожі.

Кадрові проблеми "Шахтаря" бачать всі – центр захисту

Є думка, що для Де Дзербі переїзд з Італії в Україну – крок назад. Не думаю. Тут річ не в рівні чемпіонату, а клубу. Потенціал срібного призера УПЛ співставний якщо не з першою п'ятіркою серії "А", то з другою точно. У "Шахтаря" хороший рейтинг, щоб пройти кваліфікацію і потрапити до групового турніру Ліги чемпіонів. Для італійського тренера - це виклик показати себе на фоні найсильніших команд Європи.

Кадрові проблеми "Шахтаря" бачать всі – центр захисту. Плюс потрібен не просто форвард, а вибір футболістів на цю позицію. Поки його немає. Команду треба доукомплектовувати.

Всеволод Кевлич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі