Росія Путіна і Німеччина Гітлера: що в них спільного?

Нацистська і російська пропагандистські машини зійшли ніби з одного конвеєра

Наближається 9 травня, а з ним і традиційний шабаш у Росії.

Ця потужна і добре режисована істерія менше за все нагадує вшанування пам'яті жертв Другої світової війни.

Режисери майстерно ятрять психічні хвороби російського суспільства. Дедалі підступнішим стає для росіян зовнішній ворог, зокрема й українці. Дедалі ідеальнішим СРСР, коли "нас усі боялися". 9 травня - найкращий день, аби звести разом їхні фобії, ностальгію, ненависть та шовінізм.

Та кожне чергове "можем повторить" породжує запитання: чим же відрізняється путінська Росія від гітлерівської Німеччини, перемогу над якою так шалено вони щороку відзначають?

І знайти відповідь на нього дедалі складніше. Простіше побачити спільне, а не відмінне. Бо спільне на поверхні.

Два фюрери – однаково безумні, одержимі маніями "збирання земель" та домінування у світі, нетерпимі до іншодумства.

Ніби з одного конвеєра зійшли тодішня нацистська та теперішня російська пропагандистські машини. Зростити підтримку фюрера, возвеличити його здобутки, зміцнити авторитарну владу, мобілізувати населення підступами "ворогів"… Брехати, перекручувати факти або ж продукувати свої "факти" - ми з жахом спостерігаємо все це в теперішній Росії, але ж точно так було і в нацистській Німеччині. Кисельов, Симоньян, Міхалков, Ріфеншталь, Геббельс – це прізвища-синоніми.

Кисельов, Симоньян, Міхалков, Ріфеншталь, Геббельс – це прізвища-синоніми

Зомбоване суспільство, готове радіти агресії. Близько 90 відсотків росіян досі аплодують анексії Криму - і можна лише уявити захват, з яким мільйони їх зустріли би нове вторгнення в Україну. Так само німці аплодували свого часу Гітлеру, що загарбував і загарбував.

Лицемірний "захист російськомовного населення" - теперішній аналог інструменту, який використовувала нацистська Німеччина. Зокрема, для окупації Чехословаччини. Щоправда, той фюрер "захищав" лише етнічних німців - Путін же всіх, хто розмовляє російською.

Звичайно, між Німеччиною Гітлера та путінською Росією є й відмінне. Головним чином через те, що Росія - економічно слабка і технологічно відстала країна, залежна від Заходу. Тож і розвернутися так, як би хотілося, не може.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі