Ім'я Дезидерія Задора аж ніяк не заслуговує на забуття

Композитор залишив по собі багату творчу спадщину

Прогулюючись центральними вулицями Ужгорода, ви неодмінно натрапите на будівлю місцевого фахового музичного коледжу, який носить ім'я Дезидерія Задора. На жаль, це ім'я нічого не скаже пересічному перехожому, хоча воно аж ніяк не заслуговує на забуття. Та найгірше те, що навіть люди, які знають, що Задор був цікавим і оригінальним композитором, не мають змоги прослухати його музичні твори у вільному доступі й хорошій якості.

Але тепер завдяки мобільному додатку Ukrainian Live Classic (який працює і з Android, і з iOS) є можливість у власному смартфоні насолодитися унікальним записом "Концерту для фортепіано з оркестром" Дезидерія Задора. Унікальність цього запису в тому, що на фортепіано під акомпанемент Львівського симфонічного оркестру грає сам композитор! До слова, додаток ULC пропонує для прослуховування широку добірку творів українських композиторів різних епох, і за свою якість був нагороджений премією Українською культурного фонду в номінації "Цифровий проєкт року", - пише Андрій Любка для видання "День".

Але повернімося до Задора і спробуймо у кількох штрихах змалювати цю колоритну постать. Адже до певної міри біографія композитора була символічною для історії всієї Центральної Європи у бурхливому ХХ столітті. Народився майбутній митець 1912 року в Ужгороді (тоді Австро-Угорщина) в угорській сім'ї. Роки дитинства припали на Першу світову війну, а до школи хлопчик пішов уже в час, коли Закарпаття стало частиною Чехословаччини.

Біографія композитора була символічною для історії всієї Центральної Європи у бурхливому ХХ столітті

Саме в столиці цієї держави – Празі – Дезидерій Задор здобув першокласну музичну освіту, та ще й за кількома напрямками: як піаніст, органіст і дириґент. Музикант із нього справді був видатний – про це свідчить бодай перемога (ІІ премія) на чехословацькому радіо-конкурсі піаністів. Це була також людина широких інтелектуальних горизонтів: завдяки добрій класичній освіті, яку він здобув перед Другою світовою, Дезидерій Задор володів угорською, чеською, німецькою, українською, французькою та латиною, а після Другої світової вимушено опанував і російську мову.

Під час Другої світової Задора спочатку мобілізують у чеську армію, але після капітуляції відпускають і з окупованої німцями Праги він повертається в окупований угорцями Ужгород, тимчасово працює також у румунському місті Клуж-Напока, яке в ті роки входило до складу Королівства Угорщина. Після закінчення війни залишається жити в рідному Ужгороді, де нова совєтська влада доручає композитору створити й очолити музичне училище, яке нині носить ім'я Задора і цьогоріч святкує свій 75-літній ювілей.

Крім училища, Задор керує новоствореною Закарпатською філармонією, народним хором і симфонічним оркестром. Ясна річ, до широкої адміністративної зайнятості додається ще й педагогічне навантаження (в Ужгороді досі згадують про Задора як про людину виняткового педагогічного хисту, хоч і не завжди стриманого темпераменту). Приймають музиканта і до Спілки радянських композиторів.

А на початку 60-х Дезидерій Задор перебирається до Львова, де викладає в консерваторії, концертує і отримує чимало радянських музичних нагород. Саме з цього періоду життя і походить запис "Концерту для фортепіано з оркестром", який засновники "Колеґіум Музікум" знайшли в фонотеці львівської консерваторії і оприлюднили в додатку ULC. Дезидерій Задор прожив відносно довге життя і помер у вересні 1985 року. Попри те, що останні 20 років прожив у Львові, поховати себе заповів у рідному Ужгороді.

Опрацювання Задором закарпатського фольклору стало приводом для його листування з іншим видатним композитором, що виріс у Виноградові на Закарпатті – Бейлою Бартоком

Дезидерій Задор залишив по собі багату, хоч і значною мірою призабуту творчу спадщину, де особливе місце посідають його обробки народних пісень (серед них і хіт "Верховино, світку ти наш"). До речі, саме опрацювання Задором закарпатського фольклору стало приводом для його листування з іншим видатним композитором, що виріс у Виноградові на Закарпатті – Бейлою Бартоком.

Але чимало фортепіанних, камерних та симфонічних творів композитора нині відомі переважно лише фаховому середовищу, а поза Закарпаттям виконуються вкрай рідко. Це велика несправедливість, бо Задор був справді талановитим, цікавим і в своїй музиці дуже поривистим, емоційним композитором. Пересвідчитися в цьому можете самі, завантаживши на смарфтон додаток Ukrainian Live Classiс і ввімкнувши "Концерт для фортепіано з оркестром".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі