Українці вмирають. Крайніми можуть стати мери міст

Прем'єру Шмигалю варто чесно сказати, що у нас не боротьба з коронавірусом, а природний відбір

Група "Рейтинг" опублікувала цифри за 11-12 квітня: 49% українців вважають, що Віталій Кличко ефективно реагує на загрозу коронавірусу. В ефективності Зеленського впевнені 29%, а в ефективності Шмигаля – тільки 18%. Прем'єру Шмигалю варто чесно вийти і сказати: грошей нема, врятувати не можемо, вакцин нема, триває природний відбір. Тоді була б зрозуміла відповідальність влади. Але ніхто цього робити не хоче. Перекидають відповідальність на місцеву владу.

Половина населення не хоче вакцинуватися. Керівництво країни цій половині підіграє. Розуміють, що це не та проблема, через яку сильно падатиме рейтинг. Тому не поспішають з вакцинацією. А це головне, щоб зупинити хвилі коронавірусу. Якщо вакцинації не буде в найкоротший термін, то нас чекає нова хвиля.

Якщо вакцинації не буде в найкоротший термін, то нас чекає нова хвиля

Все одно доведеться діяти, бо люди вмиратимуть, лікарні знову будуть переповнені. Зараз це все скидають на місцеву владу. А завтра скинуть на громадян, бо вони не носили маски, не самоізолювалися. Щоб не бути крайніми, мери мають проявляти ініціативу.

Але це глобальні питання. Зупинка транспорту, перевезення, комендантська година – самому меру це неможливо зробити без підтримки центру. Заявляти про локдауни, як Кличко, – це не популізм. Можливо, через певний час це оцінять. Однак, якщо виявиться, що пропозиції Кличка мають сенс і це єдиний можливий варіант, то Офіс президента намагатиметься інформаційно збити рейтинг мера Києва по-максимуму.

Кличко – голова асоціації міст України. У нього зараз складний період відносин із центральною владою. Намагається затвердитись у ролі лідера самоврядування. Ситуація дійсно дуже дивна, коли Кличко закликає ввести локдаун в Україні, а Шмигаль пише пост з натяком забрати у нього посаду голови КМДА. Це говорить про те, що мер відбирає ініціативу у центральної влади, яка не хоче нести відповідальність. Для неї найкраща ситуація, коли вся відповідальність на місцевій владі, а Банкова тільки позитивні моменти озвучує.

Кличко закликає ввести локдаун в Україні, Шмигаль пише пост з натяком забрати у нього посаду голови КМДА

Кличко хоче отримати підтримку від інших мерів. Минулого року часто місцева влада була проти локдаунів. Зараз подивившись на те, що відбувається у київських лікарнях, розумієш, що без тотального карантину не обійтися. Люди вмирають. А центральна влада про це не говорить. Розказує про якісь плани, про вакцинацію, але не про те, що потрібно вирішити сьогодні.

Найоптимістичніше, якщо вакцинація до кінця року відбудеться. Більш реально – це буде середина 2022-го. На нас ще чекають 4-та, 5-та хвилі. Просто ми залежимо від доброї волі західних держав. Коли вони закінчать вакцинацію, з'явиться залишкова вакцина для нас. Поки це триватиме, ми постраждаємо від усіх хвиль. Коли вакцина прийде – влада буде зустрічати її в аеропорту і розповідати, які вони герої. А поки Україні треба тотальний карантин, як у Європі. Хоч на 2-3 тижні.

Олексій Голобуцький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі