Ніколи не буде щасливих міст у нещасливій країні

Сильна держава – успішні регіони. Тільки так, а не інакше

Після місцевих виборів у політичних дискусіях зажила нова модна тема: про партію мерів чи місцевих еліт, яка могла б стати новим потужним суб'єктом політичного процесу.

Особисто я скептично дивлюся на цю затію, а навіть вважаю її шкідливою для України у ці часи.

По-перше. Процвітання України в регіонах неможливе за інституційно крихкої держави на центральному рівні. Ніколи не буде щасливих міст чи областей у нещасливій країні. В такій державі окремі успіхи на місцевому рівні будуть дуже локальними, ситуативним і завжди загроженими.

По-друге. Забезпечити справжню потугу Україні зможуть тільки ті політичні діячі, які мислять не місцевими, а передусім загальнодержавними викликами і проблемами. Останні події на наших східних, північних і південних кордонах свідчать про те, що питання національної безпеки куди актуальніші, аніж децентралізація. Не буде надійної оборони, не буде нічого іншого.

По-третє. Місцеві успішні управлінські кейси заслуговують на повагу і повинні поширюватися на місцевому горизонтальному рівні, через комунікації і взаємодопомогу між регіональними елітами. Водночас, сталий і збалансований розвиток усіх разом можливий тільки за ефективної управлінською вертикалі. Це хребет і опора держави.

По-четверте. Місцеві представники можуть і мають потрапляти на загальнонаціональний щабель політики, але лише як учасники політичних сил із загальнодержавним і комплексним порядком денним.

Щоб побудувати сталу і процвітаючу державу, ми приречені мислити і діяти логічно - від загального до конкретного, а не навпаки. Сильна держава - успішні регіони. Тільки так, а не інакше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі