Що потрібно їсти, аби нирки залишались здоровими

М'ясо - джерело білків, жирів, мінералів та вітамінів, які необхідні організму

Харчування є невід'ємною і важливою складовою здоров'я всього організму, зокрема нирок.

Що потрібно їсти, аби нирки залишались здоровими?

М'ясо - це джерело білків, жирів, мінералів та вітамінів, які необхідні організму для повноцінного функціонування. Амінокислоти - цеглинки, з яких складається білок, але не всі вони синтезуються в організмі. Є незамінні амінокислоти, які мають надходити із продуктами харчування. Найбільш повноцінний склад таких амінокислот міститься у продуктах тваринного походження, зокрема у м'ясі.

Якщо білка недостатньо, ми можемо частіше втомлюватися, наші м'язи втрачають тонус, з'являються проблеми зі шкірою та волоссям. Проте і надлишок білка - не добре для нирок. Адже щоб вивести зайвий білок разом із сечею, ниркам потрібно посилено працювати. Це підвищує ризик розвитку сечокам'яної хвороби та може призвести до загострення хронічної хвороби нирок.

Якщо білка недостатньо, ми можемо частіше втомлюватися, наші м'язи втрачають тонус, з'являються проблеми зі шкірою та волоссям

Норма білка залежить від віку, статі, фізичної активності та загального стану здоров'я людини. У середньому дорослій людині, яка веде не надто активний спосіб життя потрібно від 0,8 до 1 грама на кілограм маси тіла. Тобто якщо ваша вага 70 кг, то кількість білка становить 56 -70 г (70*0,8 (1)).

Для спортсменів та фізично активних людей норма білка збільшується до 1,2-1,7 грама. З тваринної їжі має надходити 55%, з рослинної - 45% від загальної кількості білку.

Вегетаріанцям та веганам його потрібно більше, адже у білках рослинного походження трохи менше необхідних амінокислот та рослинний білок засвоюється гірше.

Що зробити, аби м'ясо краще засвоювалося без додаткового навантаження на нирки?

Обмежити вживання смаженого, копченого м'яса та ковбасних виробів. Ці види м'яса містять небезпечні трансжири, канцерогени, а також багато солі.

Зменшити вживання свинини та червоного м'яса до 1-2 разів на тиждень. Постійне споживання жирного м'яса може призвести до підвищення рівня холестерину в крові, відтак провокувати розвиток серцево-судинних захворювань, обтяжувати роботу шлунково-кишкового тракту та перевантажувати роботу нирок. Таке м'ясо містить багато сечової кислоти, надлишок якої призводить до утворення кристалів уратів - каменів у нирках.

Обирати нежирне м'ясо: курятину та нежирну телятину

Обирати нежирне м'ясо: курятину та нежирну телятину. Воно має високу харчову цінність і добре засвоюється організмом.

Запікати, тушкувати або готувати м'ясо на пару. Ці способи приготування допомагають зберегти корисні речовини, що містяться у м'ясі та сприяють кращому засвоєнню білка.

На гарнір до м'яса обов'язково додавати овочі - всі види капусти, спаржі, стручкову квасолю, салати, помідори, огірки, листя салатів, зелень тощо.

Не зловживати протеїновими добавками. Вони не можуть стати повноцінним замінником їжі. А також важко їх врахувати у денному раціоні та можна легко перевищити добову норму споживання білку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі