Чому кефір варто включити у раціон
Сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори
Кефір унікальний ферментований напій, виготовлений з коров'ячого, козячого або овечого молока. Ще в 1908 році імунолог Ілля Мечников зазначив, що ферментовані продукти - сквашене молоко, кефір і квашені овочі - впливають на здоров'я та довголіття. Припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них, пригнічують ріст шкідливих організмів у кишечнику.
Своєрідність кефіру в особливостях закваски - кефірному грибку, в якому уживаються багато мікроорганізмів. Це і молочнокислі стрептококи, оцтовокислі бактерії, а також дріжджі. Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші - ароматичні речовини. А дріжджі "з'їдають" частину молочного цукру і переробляють його в етиловий спирт, утворюючи вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний освіжаючий "фірмовий" смак.
Кефір, на відміну від інших молочних продуктів, містить мало лактози, бо більша її частина, завдяки кефірному грибку, перетворюється в молочну кислоту, піровиноградну кислоту і надзвичайно важливий екзополісахарид кефіран. Саме він має протимікробні та ранозагоювальні властивості. Здатний знизити рівень холестерину в сироватці крові. Крім того, кефіран підвищує імунітет.
Кефір містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів. У йогурті зазвичай залучено тільки два штама
Кефір, як натуральний молочнокислий напій, з мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком, оскільки містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів, в той час, як в йогурті зазвичай залучено тільки два штама.
Чому варто включати кефір в свій раціон?
- сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками;
- містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій в кишечнику;
- багатий вітамінами А, B2, В12, C, РР, мінералами, ферментами й амінокислотами;
- підвищує імунні функції організму;
- допомагає в лікуванні псоріазу, екземи, аутоімунних і алергічних захворювань;
- багатий легкозасвоюваним кальцієм і білком;
- підходить для людей з легкою формою непереносимості лактози. У більш важких випадках рекомендується вживати молочні продукти без лактози.
Кефір просто зробити самостійно, додавши кефірну закваску в молоко і почекати 24 години.
Важливо! Свіжий кефір надає легке послаблюючу дію, триденний - закріплює.
Який кефір краще вибрати? Адже він може відрізнятися калорійністю, жирністю, наповнювачами і складом.
Обирайте кефір з нормальним вмістом жиру 3,2%
Купуйте натуральний продукт. Уникайте кефір зі смаком фруктів. Він, як правило, смачний, але в ньому мало натуральних фруктів і ягід, натомість багато цукру, ароматизаторів і смакових добавок. Краще придбати натуральний напій і в домашніх умовах додати до нього свіжі або заморожені фрукти і ягоди.
Обирайте кефір з нормальним вмістом жиру 3,2%. Пам'ятайте: кефір, що не містить жирів, позбавлений цінних розчинних в них вітамінів, таких як A і D.
Щільність не має значення при виборі продукту. Густий він або рідкий - це не впливає на поживну цінність і на вміст корисних бактерій. Тільки вибираючи густий продукт перевірте чи немає в його складі штучних загусників, стабілізаторів і крохмалю.
Звертайте увагу на терміни зберігання. Це чи не основний індикатор натуральності продукту. Вибирайте той кефір, який має термін придатності від 36 годин і до 15 діб. Тоді в ньому більше живих бактерій, він більш корисний.
Худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто
Кефір, як і шлунковий сік, маєть низьке значення рН. Якщо ви не отримуєте іншої їжі, "голодний" шлунок ще більше продукує соку і шкодить своїй власній слизовій. Тому худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто.
Кефір протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, при гіперацидному гастриті. Його не рекомендують при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, а також при панкреатиті.
Для дорослої людини споживання кефіру - 250-300 мл на добу буде достатнім. Намагайтеся по можливості регулярно вживати його в їжу. Харчуйтеся смачно і правильно.