В Україні скорочується населення. Це сильно вдарить по економіці

Мотивації заводити дітей у молоді немає

У мене для вас погані новини. Головний ризик для економіки України майбутнього - вимирання українців і "згортання" економіки.

Ви, напевно, вже бачили новину, що всього за 10 років народжуваність в Україні знизилася на 40%? Також ви знаєте, що нас за 30 років вже не 52 млн, а всього 37 млн. Але чи знаєте ви, що зниження населення в країні чинить прямий негативний вплив на економіку?

Менше дітей - менше людей, а значить - менший попит на місцеву продукцію, менше створюваного для економіки продукту, менше споживання… менша економіка. І відсутність демографічної політики - прямий шлях до економічної стагнації, незважаючи на заяви про стратегії-2030 і гучні політичні гасла.

Тепер фактаж:

1. У середньому сім'я витрачає на виховання дитини до 18 років майже $80 тис. (у регіонах менше, в Києві - більше). Це дані фокус-груп, проведених UIF, офіційна статистика в рази менша.

Сім'я витрачає на виховання дитини до 18 років майже $80 тис.

Держава додатково витрачає на дошкільну, шкільну та вищу освіту (в середньому) ще близько $20 тис.

2. Падіння народжуваності на 40% з 500 тис. на рік до 293 тис. знижує потенційний внесок в економіку наступних 10 років на $9-11 млрд (це не створений внутрішній попит, а значить і продукт). Через 20 років (це з урахуванням смертності) - мінус 10 млн осіб або $30 млрд недоотриманого ВВП в 2030 році.

3. До 2050 року майже 1/3 населення в Україні буде старше 60 років. Відповідною буде і продуктивність праці, і структура доходів, і специфіка попиту.

4. Внутрішній попит на товари і послуги - основний стимул економічного зростання в Україні: скорочення споживчих витрат неминуче призводить до скорочення виробництва товарів і послуг.

До 2050 року майже 1/3 населення в Україні буде старше 60 років

5. Близько 92% своїх доходів сім'ї з дітьми витрачають на споживчі витрати (злиденна країна зі слабкою економікою).

6. Як не дивно, але діти, процес турботи про них і їх виховання - один з найважливіших факторів стимулювання споживчого попиту в країні. В середньому споживчі витрати сім'ї з дітьми майже на 20,5% вищі, ніж середні щомісячні витрати українського домогосподарства.

7. Але у нас менше дітей - менше споживання, менше попит і менше можливостей для внутрішніх виробників.

8. Крім стимулювання економіки, діти і попит, що формується ними, - серйозна база для наповнення бюджету.

До досягнення повноліття сім'я з однією дитиною платить державі тільки ПДВ на 340 000 грн, а з двома - більше 500 000 грн (не рахуючи інших податків - на прибуток, на доходи працівників, які створюють продукт і сервіси для дітей).

9. Важливо відзначити, що 72% української молоді переконані, що наявність дітей є важливою складовою щасливого життя. Але надання допомоги на дитину і введення пільг в податковій системі дійсно сприяли зростанню народжуваності в Норвегії, але в Україні працюючий варіант такої допомоги існував всього кілька років.

10. Сьогодні мотивації заводити дітей у молоді немає. Відкладання народження дитини на рік призводить до збільшення доходів на 9%, а ставки заробітної плати на 3%.

Відкладання народження дитини на рік призводить до збільшення доходів на 9%

Державної політики розвитку населення України і зростання народжуваності немає. Є слабка несистемна підтримка малозабезпечених сімей, яка не виправляє ситуацію.

Що робити?

- Розуміння проблеми - перший крок до її вирішення.

- Державі і нам всім варто зрозуміти, що потрібно не заробляти на дітях, а стимулювати народжуваність через допомогу батькам (допомога з нянями, садками, медициною і освітою).

- Якщо дитина створює базу для економіки більш $100 тис. перші 18 років життя і понад $30 тис. податків, чому б на цю суму не зробити пакет допомоги батькам для виховання дітей?

- А по досягненню 18-річчя дитина вже зможе створювати продукт для економіки і суспільство поверне всі блага, створені для неї.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі