Що потрібно зробити перед тим, як зводити будинок

Оформлення дозволу на будівництво складається з двох етапів

За останній рік, у зв'язку із пандемією, усе більше людей почали надавати перевагу приватним будинкам. Що ж потрібно знати, аби розпочати зводити дім на власній ділянці? І як оформити дозвіл на будівництво?

Процедура оформлення складається з двох етапів. Вони нічим не відрізняються для житлового, садового або дачного будинку. Для будинків із загальною площею до 500 кв.м готують викопіювання з генерального плану території або топографічну зйомку 1:500, ескіз намірів забудови ділянки, будівельний паспорт і повідомлення про початок будівельних робіт.

Для тих, у яких площа перевищує 500 кв.м потрібні містобудівні умови і обмеження забудови ділянки. Також треба проєкт архітектора, документи по авторському та технічному нагляду і повідомлення про початок будівельних робіт.

За приклад візьмемо перший варіант для невеличкого будинку. Його оформлення починається з геодезиста. Він проведе заміри ділянки і розробить топографічну зйомку. Це для того, аби відобразити план місцевості з усією інформацією про неї, включаючи відстані між межами земельної ділянки і об'єктами, розміщеними на ній. Для будинків у Київській області необхідно отримати в органах місцевої влади викопіювання з генерального плану території.

Далі треба розробити ескіз намірів забудови земельної ділянки. У ньому буде відображена посадка будинку на ділянці, планування і зовнішній вигляд фасаду. Для розробки ескізу можна звернутися до архітектора або виконати це самостійно.

Топографічна зйомка або викопіювання з генерального плану території подається до відділу районної архітектури, якщо будівництво намічається в Київській області. Або ж направляється в Департамент містобудування та архітектури міста Києва. Це для отримання будівельного паспорта. Його видача означає, що будинок відповідає будівельним нормам. Також він необхідний для заповнення вихідних даних у повідомлення про початок будівельних робіт. Цей документ подаєте на реєстрацію в архітектурно-будівельну інспекцію.

Аби собівартість будинку була визначена завчасно, треба замовляти проєкт у професійного архітектора

Підкреслю, аби собівартість будинку була визначена завчасно, треба замовляти проєкт у професійного архітектора. Також це допоможе зекономити час і зробити оптимальні технічні рішення щодо конструктиву будинку та всіх його комунікацій.

У подальшому будь-які зміни проєкту і ремонти проходитимуть гладко.

Віктор Лещинський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі