Чому падають балкони

Люди їх часто розширюють заради зайвого "квадрату". Але цього робити не варто

11 червня на шостому поверсі багатоповерхівки на вул. Архітектора Вербицького в Києві обвалився балкон. Залізобетонна конструкція просто не витримала, бо господар завіз туди тонну землі і вирощував полуницю. Все це феєрично і з особливим грюкотом полетіло у двір. На щастя, не комусь на голову чи на машину. Обійшлось.

Самочинно збудовані балкони – явище не нове. Їх розширюють. На перших поверхах - займаючи прибудинкові території, на верхніх — монтуючи страшні і кострубаті виносні конструкції з металу. Масово це почалося у 1990-ті. Тоді люди вирішували проблеми із квадратними метрами саме в такий спосіб. Чому так робити не варто?

Перше, такі балкони просто псують й так не ідеальну архітектуру. Сюди додається і культура розміщення речей на балконі. Часто на них виносять увесь непотріб. Перетворюють на комірчини з мотлохом. У Європі на балконі може стояти тільки столик та стільці. Люди ранком там каву п'ють і насолоджуються краєвидами.

Підкреслю, що там нічого зайвого не повинно бути. Балкон не розрахований на те, щоб там робили, наприклад, ферму із вирощування полуниці.

Друге питання – безпека. У конструктивну частину будівлі вмонтовують якісь металеві частини. І це дає додаткове навантаження. У стіні фасаду з часом можуть з'явитися тріщини. А на верхніх поверхах це дає навантаження на увесь будинок. Це ще небезпечніше.

На виносні балкони монтують додаткові батареї. І цим розбалансовують всю енергосистему. Йде навантаження на тепломережі. Через це в деяких квартирах люди потім можуть мерзнути. І вони будуть думати, що їм не додають тепло на котельні. А насправді ж це не так. Просто хтось почав споживати тепла більше. У радянські часи в таких будинках усе розраховували до дрібниць.

На виносні балкони монтують додаткові батареї. І цим розбалансовують всю енергосистему

До того ж ці габаритні конструкції можуть завалитися із людьми. Впасти на голови перехожим. Або ж навіть призвести до обвалу цілого фасаду будинку.

Крім того, із такими горе-балконами є питання і в юридичній площині. Якщо ваш дід чи батько захоче облаштувати таку "красу" в квартирі. Згодом у вас буде проблема із цим спадком. Рано чи пізно до вас прийдуть контролюючі органи та зобов'яжуть демонтувати надбудову за власний кошт.

Це обов'язково буде при переоформленні чи при продажі квартири.

Зрештою, такий балкон рано чи пізно може обвалитись і когось скалічити чи вбити. Власник нестиме відповідальність.

Чи варті всі ці загрози і клопоти того зайвого "квадрату"? Вирішувати вам.

Віктор Лещинський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі