Зеленський хоче очолити судову систему

Офіс президента поки що не може контролювати всі тисячі суддів у першій інстанції. Але користуючись "справою Стерненка", будуватимуть механізми контролю, які дозволять це робити главі держави

Вирок Сергію Стерненкові є неправосудним. То величезна помилка ланки прокурорів, які цим займалися. Це створило політичні проблеми Зеленському. Але у наступній інстанції можна це скасувати і таким чином розрядити ситуацію.

Але загалом ця велика проблема виходить далі за межі кейсу Стерненка. Це нас усіх стосується. Нема нічого важливішого за суд і правосуддя.

Впевнений, що такий вирок виявився абсолютною несподіванко для влади і Зеленського зокрема. Прокурори, звісно, мали розуміти, які наслідки настануть. Але не думаю, що у цій справі був особистий контроль з боку президента. Це для нього стало новиною.

Прогнозую, Зеленський і його Офіс цинічно використають цей випадок для того, щоб далі добити українське правосуддя. Мовляв, дивіться, які погані рішення виносять ці суди. Необхідний контроль Банкової за ними.

Рештки суддівської незалежності, котрі у нас спорадично виникають на різних ланках - зараз вона є на найнижчій ланці – знищать. Нині вона ще є, бо Офіс президента просто не може контролювати всі тисячі суддів у першій інстанції. А далі будуватимуть механізми контролю, які дозволять Зеленському бути головою судової гілки влади.

Більшість активістів не розуміють цієї ситуації і підтримуватимуть такий намір влади, назвавши його судовою реформою. А насправді, вони підтримуватимуть покарання непокірних президенту суддів.

До речі, за президента Порошенка була "суддівська реформа". Ухвалювали якісь закони, фільтрували суддів. Але це було переформатування суддів в стилі "хто не лояльний, того люструвати". А хто слухався Порошенка, того відмазували.

Фактично, судову реформу ще й не починали. Але це зараз буде програшна ситуація. Суспільство не розуміє, що треба робити з судами. Зеленський теж не розуміє і вважає, що мусить їх командувати. Це цементує дику, феодальну систему влади в Україні, цього слід уникнути.

Ігор Луценко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі