Ставлю під сумнів "волинський бренд" Лесі Українки

Не зарадить і 200 гривнева купюра з замком Любарта – вона фальшива

Лариса Косач - малоросійська дворянка. Шляхетна квіточка на полі євгенічної Гетьманщини. Праонучка скарбничого Гадяцького полку Війська Запорозького Городового Якима Драгоманова. Огого! Могла народитися в Бересті, Ізмаїлі чи Мелітополі. Куди б занесла доля стародубівського шляхтича Петра Косача та його вірну дружину Драгоманову-Цяцьку. Але ні, не з волинського ґрунту, а з родини лівобережної шляхти народилася Леся Українка.

Так, безжально ставлю під сумнів цей "волинський бренд" - письменниця Леся Українка. Не зарадить і 200 гривнева купюра з замком Любарта - вона фальшива. Так сталося, що "волинська Леся Українка" знадобилася українофобам-комуністам аби притлумити повоєнну польськість Ковеля та Луцька. Є там підходящі украінци? Є украінка! Сюда йєйо! Звідти пам'ятники, музей у Колодяжному і вся лесезнавча активність у краї, яку так зворушливо толерували "другі совєти".

"Волинська Леся Українка" знадобилася українофобам-комуністам аби притлумити повоєнну польськість Ковеля та Луцька

Хоча от значно важче давався пам'ятник Лесі Українці у Київі. Чого б це? Комуністи-цекісти вперто перешкоджали його появі східніше Волині. Бо не було як "збалансувати" образ модерної поетеси якоюсь модною русскою бабою (Ахматова і Цвєтаєва нє в щот). І от цей бульвар Лесі Украінкі - він таки зробив свою чорну справу "розгерметизації" українського в центрі столиці УССР. Який прикрий компроміс! "Прибандерився" Київ. У самому центрі.

Але у льоху далі тримали маму "волинячки" - Олену Пчілку. Її вулиці так і не з'явилося в окупованому Київі. А у вільному Київі їй велося не краще - маму запхали на дикі піски Позняків, де вулиця на її честь у вустах мігрантів-донеччан мило звучить як "Єлєна Пчьолка".

Власне ключ до причини доволі прісного свята 150-річчя Лесі Українки - отієї стародубівсько-гадяцької шляхтянки - є імя її матері: Олена Пчілка. Проспавши її 150 років з дня народження, ну й 90 років з дня смерти, ми далі носимося з Лесею Українкою чуть-чуть по-совєцьки. Без ґрунту. Без таємниці шляхетства. Без приналежності до старовинної воїнської касти козацтва. Без джерел.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі