Національний сором. Держава не може приборкати кількох падлюк

Вовк і Тупицький мають сидіти, а не вершити правосуддя

Слідчі Національного антикорупційного бюро зняли з літака у Борисполі колишнього заступника голови Приватбанку Володимира Яценка. Ці ж слідчі не можуть розшукати голову Окружного адмінсуд Києва Павла Вовка. Він вчетверте не з'явився у Вищий антикорупційний суд для обрання запобіжного заходу.

НАБУ доганяє вибірково. Когось ловить, з кимось у жмурки грає.

Для того, щоб судити про цю ситуацію, достатньо трішки знати історію і психологію людей.

Наприкінці республіканського Риму була Югуртинська війна. Північно-африканський правитель Югурта воював проти римської армії дуже просто. Він скуповував командирів підрозділів. Рівня трибунів і центуріонів. І вони "бєшено" воювали. Водили воїнів у походи, переслідували противника, доганяли. Тільки догнати не могли. Бо за гроші.

Після того Римська республіка стала іншою. Пішли диктатури, принцепси. А за 150 років по тому Калігула зробив сенатором коня.

Та війна була національним соромом Риму.

У нас ситуація з ОАСК – національний сором.

Ситуація з ОАСК – національний сором

Про психологію.

Якщо провести сходняк авторитетів – він може закінчитися лише висвяченням нових ворів у законі. Якщо провести з'їзд суддів, прокурорів чи адвокатів, які часто є частиною одного й того ж злочинного угруповання, що здійснює кривосуддя на місцях, вони виберуть собі корпоративних рішал.

У нас є Вища рада правосуддя. 21 представник. Вона має право цензурувати суддів. Туди входять: голова Верховного суду за посадою, 10-х обирає з'їзд суддів, по два представники від адвокатів, прокурорів, вчених, президента і Верховної Ради.

Тобто більшість - судді. Якщо делегатів на з'їзд вибиратимуть Портнов із Вовком, то Вовка ніколи і не здадуть.

Бо психологія. Бо українська ментальність. Основним елементом якої є неважливість репутації.

Зеленський хоче внести до закону про Вищу раду правосуддя смішні зміни. Поставити над ВРП – Етичну раду. У ній має бути троє суддів і троє представників від міжнародних організацій.

Зеленський хоче внести до закону про Вищу раду правосуддя смішні зміни. Поставити над ВРП – Етичну раду. Це буде мертвонароджений орган

Але троє – суддів! І тому це буде мертвонароджений орган, де щодо можливих люстрацій завжди буде в кращому випадку 3/3.

Ми зараз маємо національний сором. Коли тупицькі і вовки є уособленням нашої правової системи.

Ми маємо національний сором, маючи малоспроможні антикорупційні інституції.

Ми маємо національний сором, маючи в Офісі президента, генпрокурора, НАБУ, САП, ВАКС, МВС, СБУ, Верховній Раді, Кабміні купу стукачів для олігархів і прямих зрадників, які працюють на Кремль.

Я не юрист. Але можу принаймні сформулювати проблему. І поставити проміжну мету. Для цього потрібно відповісти на одне питання, що стосується судової гілки влади: за допомогою яких змін в закони України можна зробити так, щоб суддя Вовк був звільнений, притягнутий до відповідальності і ніколи не зміг відсудити через ЄСПЛ своє повернення на робоче місце? Те саме і про Тупицького. І про інших.

Якщо грамотні юристи будуть стверджувати, що такі закони прописати неможливо – проблему має вирішити вулиця.

Бо у революції є одна безперечна перевага – вона може обнуляти усе, що було до неї.

І ще одне.

Ментально для українця справедливість вища за правосуддя. Це основна наша відмінність від європейців. Це погано нам усім у карму. Бо справедливість відносна. І моя справедливість часто несправедливість для інших.

Знаючи і усвідомлюючи це, я скажу.

Ми переживаємо національну ганьбу. Коли ціла держава не може приборкати кількох падлюк – я за справедливість.

Справедливість така: Вовк і Тупицький мають сидіти, а не вершити правосуддя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі