Вакциною, яку везе Степанов, має щепитися Зеленський, уряд і "Слуга народу"

Українцям пропонують індійську вакцину замість обіцяної оригінальної AstraZeneсa. У чому тут проблема

Ось-ось в Україну прибуде 500 тисяч індійських вакцин CoviShield, яка є результатом спільної розробки Оксфордського університету і фармацевтичної кампанії AstraZeneca.

Історія її походження розпочалася 4 липня 2020-го. Тоді підписали угоду між AstraZeneca та Serum Institute of India про надання добровільної ліцензії на виготовлення і відправку мільярда доз вакцин для країн з низьким та середнім рівнем доходу.

По факту вакцина CoviShield від Serum Institute of India є генериком вакцини від Oxford-AstraZeneсa.

Оскільки довкола цього терміну багато міфів та інсинуацій давайте спробуємо розібратись, що він означає.

Термін "генерики" - застосовується для лікарських засобів, які є хімічною сполукою або молекулою. Він означає, що лікарський засіб має ідентичну дієву речовину (хімічну сполуку або молекулу) як і в оригінальному лікарському засобі. Відповідно має таку саму ефективність, якість та безпеку для людини

Але у випадку з вакцинами маємо справу не з хімічною сполукою чи молекулою, а рекомбінантною векторною вакциною.

Що це означає? Вакцина CoviShield генетично побудована з такого ж самого аденовірусу шимпанзе зі зниженою здатністю до реплікації та містить в собі частинку (спайковий протеїн) від вірусу SARS-CoV-2 як і вакцина від Oxford-AstraZeneса.

Теоретично, це генерик вакцини від Oxford-AstraZeneса, яка отримала реєстрацію від Європейської агенції з лікарських засобів (Eropean Medicines Agency). Але використання терміну "генерик" для вакцини – не зовсім коректне.

Вакцина CoviSheild отримала дозвіл на використання в умовах надзвичайної ситуації (emergency use) від Всесвітньої організації охорони здоров'я. По факту, це дозвіл на використання незареєстрованої вакцини.

Заради об'єктивності маємо визнати, що жодна вакцина від коронавірусу в світ не має прекваліфікації від ВООЗ. Але це не означає, що міністр Степанов на своїй сторінці в Facebook може писати неправду, що нібито CoviShield має прекваліфікацію.

Степанов стверджує, що вона цілком безпечна. Однак частина експертів виступають категорично проти цього препарату. Кажуть, що ціна між аналогом і оригіналом аж занадто різниться - $3 замість $31.

Ціна між аналогом і оригіналом аж занадто різниться - $3 замість $31

Ну і є ще два фактори, які викликають занепокоєння:

1. Ці вакцини відправили в Бутан, Мальдіви, Бангладеш, Непал, М'янму, Сейшели та Україну. Як бачимо перелік країн - так собі.

2. Група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявила, що з її затвердженням поспішили, оскільки виробник не завершив "перехідне дослідження" на індійцях. Обіцяли зробити це в лютому.

У низки країн Європейського Союзу так само багато застережень до цієї вакцини.

Наприклад, у Німеччині з 200 записаних на щеплення від коронавірусу співробітників однієї з медичних установ федеральної землі Саар більше половини не прийшли на вакцинацію. Не тільки саарські медпрацівники вирішили фактично бойкотувати оксфордську вакцину - препаратом AstraZeneca не хоче робити щеплення багато хто в ФРН.

Як повідомляє видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, у Німеччині за станом на 14 лютого використовували 85% тих доз вакцини BioNTech/Pfizer, які ФРН вже отримала в рамках колективних закупівель Євросоюзу. По вакцині Moderna цей показник склав 63%, по оксфордской від AstraZeneca - тільки 19%.

Тобто в умовах, коли в країні відбувається масова вакцинація, медики, які б мали першими її проходити, масово відмовляються саме від вакцини, реплікант якої нам везе Степанов із Індії.

Є ще одна причина сумніватися у вакцині AstraZeneca. Так, в Німеччині і в цілому ряді інших країн ЄС, а також в Південній Кореї, в даний момент нею дозволено прищеплювати тільки дорослих молодше 65 років (в Іспанії і Італії - молодше 55 років). Власне, саме тому її і направили зараз в ФРН на вакцинацію медперсоналу.

Хто захоче вакцину з ефективністю в 63%, якщо можна зробити щеплення тими, у яких вона 95%?

Ну і звісно споживачів не вражає ефективність вакцини. Погодьтесь, хто захоче вакцину з ефективністю в 63%, якщо можна зробити щеплення тими, у яких вона 95%?

Тож поки по цій вакцині, тим паче генерику, у світі більше запитань і застережень.

Зважаючи, що влада вкотре провалила комунікацію, боюсь нас чекатиме на місцях багато непорозумінь, коли почнеться вакцинація.

Офіс президента опинився у непростій ситуації. Проваливши закупівлю якісніших вакцин Pfizer та Moderna, він став заручником своєї непрофесійності.

Постачати вакцини було потрібно давно. Але оскільки якісної вакцини на ринку не лишилось, ми вимушені закуповувати малоефективний генерик.

Комунікаційна кампанія довкола генерика вакцини провалена – у суспільстві до неї тотальна недовіра.

Як один із доказів можу навести опитування, яке я організував у Facebook щодо довіри до вакцини, яку везе нам Степанов. Із понад 200 осіб, які проголосували, їй довіряють менше двох відсотків.

Ситуацію могла б змінити публічна позиція Зеленського. Для цього він має найближчим часом зробити публічну заяву, в якій роз'яснити всі нюанси довкола цього препарату. По друге, він і члени його сім'ї зобов'язані зробити публічну вакцинацію. Таку ж процедуру мають пройти члени уряду та депутати від партії "Слуга народу".

Звісно, в умовах тотальної недовіри до влади, частина суспільства все одно не сильно довірятиме цим постановочним сценам. Одразу почнуть розказувати, що або Зеленському вкололи вітамінки або Pfizer, яку, як ми пам'ятаємо, у кількості 147 тисяч штук, за словами Офісу президента мали доставити в Україну.

Ну і звісно, сумніваюсь що Зеленський і урядовці підуть на такий публічний крок, що об'єктивно тільки підсилить недовіру до препарату.

Тож маємо констатувати, що вакцинація та інформаційна кампанія довкола неї – повністю провалена. Вона не розпочалась ні анонсованого 15 лютого, ні сьогодні 23 лютого. І боюсь до кінця місяця так і не розпочнеться.

А в умовах тотальної недовіри до препарату, прогнозую, що наші медики, як і їх німецькі колеги, масово відмовлятимуться нею вакцинуватись.

За цих обставин своє слово має нарешті сказати український парламент, відправивши Степанова у відставку за провал з вакцинацією. Адже, коли Україна займає по темпах вакцинації 176 місце з 200 країн світу - це ганьба, якої наша держава ще не знала.

Україна займає по темпах вакцинації 176 місце з 200 країн світу

І в цій ситуації ключова роль відводиться Офісу президента. Саме звідти має послідувати команда на звільнення Степанова.

Зеленський опинився у дуже непростій ситуації. Посилаючи Степанова у відставку, він бере на себе персональну політичну відповідальність за провалену вакцинацію.

Залишаючи міністра на посаді, Зеленський продовжує набирати на себе негатив як за провалену вакцинацію, так і за сумнівну індійську вакцину. І чим довше він вагатиметься із вибором, тим сильніше це битиме по його персональному рейтингу.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі