Міжнародний кримінальний суд має сумнівну репутацію. Україні слід бути обережною

Треба брати приклад з Ізраїлю і США

Нещодавно мені довелось висловитись з приводу сумнівних підстав для радості щодо того, що офіс прокурора Міжнародного кримінального суду завершив попереднє дослідження ситуації в Україні. Я трохи розповів, хто така чинна прокурорка МКС Фату Бенсуда і чому США внесли її до санкційного списку Мінфіну.

Нещодавно держави-учасники Римського статуту обрали нового прокурора МКС - британця Каріма Хана. Україна вустами заступника генпрокурора вже поспішила привітати пана Хана та висловити надію на "продовження ефективної співпраці" з новобраним візаві з Гааги, який приступить до виконання своїх повноважень у червні цьогоріч. Ба більше, пан Гюндуз Мамедов висловив переконання, що "в 2021 році ми очікуємо, що рішення щодо ситуації в Україні буде передано на розгляд судової палати, де і буде остаточно вирішено про відкриття повноцінного розслідування".

А що ж сам містер Хан каже (чи радше казав) про Міжнародний кримінальний суд тоді, коли як адвокат захищав у ньому чинного віцепрезидента Кенії Вільяма Руто, якого обвинувачували у злочинах проти людяності? Як повідомляє The Economist, лише п'ять років тому, після виправдання його клієнта у Гаазі, містер Хан у телевізійному інтерв'ю обвинуватив МКС в політичному переслідуванні кенійського віцепрезидента і бажанні "повалити правлячий режим" та замінити чинне керівництво країни на лідерів "піддатливих зовнішнім впливам". Медведчук та інші полум'яні борці проти "зовнішнього управління" в Україні напевно б аплодували спітчу містера Хана.

Ба більше, як з'ясувалось, призначення на високу посаду містера Хана, прізвища якого навіть не було в шорт-листі з чотирьох осіб, – не так заслуга британських дипломатів, як кенійської політичної верхівки. І саме теплі взаємини містера Хана з кенійським проводом дозволили йому в останню мить зайняти місце, яке пророчили видатному ірландському правозахиснику Фергалу Гайнору, який захищав жертв клієнтів містера Хана.

З Кенії вже лунають голоси, які попереджають, що перебування Каріма Хана на посаді прокурора може остаточно добити і так геть підважену репутацію Міжнародного кримінального суду. Втім це не означає, що містер Хан приречений бути поганим прокурором, а МКС і надалі розчаровувати тих, хто покладав на нього такі великі сподівання. Але це точно означає, що Україні потрібно бути вкрай обережною, визнаючи юрисдикцію цього органу над своїми солдатами та добровольцями, які захищали і захищають нашу незалежність.

Штати запровадили санкції проти деяких суддів, чинної прокурорки та ряду працівників МКС

Набагато далекоглядніше брати приклад з Ізраїлю, який рішуче заперечує проти рішення МКС визнати власну юрисдикцію над можливими злочинами ізраїльських військових. Чи зі Штатів, які у відповідь на намір МКС розслідувати можливі злочини американських військовиків в Афганістані запровадили санкції проти деяких суддів, чинної прокурорки та ряду працівників МКС. Не варто перетворювати Україну на експерементальний майданчик для міжнародного судочинства із геть сумнівною репутацією.

Врешті-решт ніхто інший як містер Хан 2016 року публічно обіцяв, що жоден кенієць більше не постане перед "іноземним судом", маючи на увазі МКС. Щиро сподіваюсь, жоден українець також.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі