Україна робить ставки на США, але титан тяжко хворий

Американське суспільство розкололося

На днях зазнала фіаско друга спроба імпічменту Трампа. Попри всі надзусилля демократів наочно продемонструвати, як близько до непоправної трагедії підішли Штати 6 січня поточного року, короткозора політична логіка, спрямована на мобілізацію та утримання свого електорату за будь-яку ціну, перемогла державницький підхід.

Відповідь, чому абсолютна більшість сенаторів-республіканців голосувала проти імпічменту, попри пережитий нещодавно принизливий страх і реальну загрозу життю принаймні деяким з них, – на графіку.

Ніколи після громадянської війни Америка ще не була настільки розколотою

Ніколи після громадянської війни Америка ще не була настільки розколотою. І це на самому початку каденції нового президента, який переконливо переміг, набравши безпрецедентну кількість голосів виборців! Схоже, що американська хвороба розділеного суспільства, що невпинно радикалізується, тільки прогресуватиме надалі.

На жаль, трайбалізм витісняє з американської політики патріотизм. Як ефективно керувати країною, в якій третина населення не визнає тебе легітимним президентом і продовжує вірити, що перемога на виборах була вкрадена – незрозуміло.

Чи знайде американське суспільство в собі мудрість подолати цей розкол – питання відкрите. Але очевидно, що наразі республіканці на чолі з Трампом його всіляко стимулюють та вочевидь надалі посилюватимуть.

Наразі республіканці на чолі з Трампом цей розкол всіляко стимулюють та вочевидь надалі посилюватимуть

Це застереження для тих, хто в Україні робить однозначні ставки на США. Бо титан наразі важко хворий. Його зовнішня політика може стати заручником політики внутрішньої, коли зовнішній ворог буде покликаний консолідувати американську націю. Оскільки США наразі не мають ані достатньої кількості ресурсів, ані достатньої кількості союзників, аби зупинити Китай, таким ворогом американського народу цілком можуть призначити Росію.

І це було б добре, якби в Україні були при владі національні еліти, які тверезо дивляться на світ, розуміють національні інтереси та ладні жорстко та прагматично їх відстоювати. Тоді разом з американцями ми б мали шанс мінімізувати російський вплив в Україні та перетворити її на сучасну історію успіху. Таку собі Південну Корею чи Тайвань 21 століття. Та оскільки з національними елітами тут не склалося, конфронтація США та Росії може перетворити Україну на поле бою: якщо не на другий Афганістан чи Сирію, то на друге Нікарагуа.

Україні вкрай потрібна ін'єкція геополітичної деідеологізації та національного прагматизму! Ця потреба навіть нагальніша за масову вакцинацію від Covid-19!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі