Янукович мав гонорар за книжку. Тепер "слуги" виграють у лотерею

Зараз парламент – найбільше олігархізований

Народний депутат від "Слуги народу" Максим Павлюк задекларував 1,9 млн грн виграшу. Шість виграшів "слуга" отримав в один день, 26 січня, від різних фірм. У жовтні 2017 року колишній нардеп Олег Ляшко задекларував 571 тис. грн виграшу у лотерею.

Я теж люблю грати. Колись виграв праску. Але ж так не буває, що шість разів – великі виграші.

Це виглядає легалізацією грошей, отриманих незаконним шляхом.

За час роботи електронного декларування Конституційний суд двічі скасовував статті про незаконне збагачення, приховування змін у майновому стані, брехню у деклараціях. Ламав головні інструменти НАЗК. По Ляшкові була кримінальна справа і її закрили. Загалом через рішення КС закрили понад 60 справ по різних посадовцях.

Тепер НАЗК буде розбиратися із виграшами Павлюка. І ми почуємо, як це він зробив.

Легалізовувати гроші можуть по-різному. Хтось отримує спадщину, хтось – подарунки від родичів, виграші у лотерею. Янукович отримував гонорар за книжку. Нічого не міняється, інструменти лишаються ті самі.

Легалізовувати гроші можуть по-різному. Хтось отримує спадщину, хтось – подарунки від родичів, виграші у лотерею

Працював "соціальний ліфт" – не родись красивим і розумним, а май хороших родичів. Кажуть, дядько "слуги" – Ілля Павлюк з Чернівців. Який відповідав у "Слузі народу" за вибори до Верховної Ради. Потім – за місцеві вибори. Він контролює групу депутатів у парламенті, які працюють на інтереси Ахметова.

Зараз парламент – найбільше олігархізований. За останні 3-4 каденції. Є групи Коломойського серед "слуг", ще одна – у групі "За майбутнє". Знаємо, як голосує "Довіра", "Батьківщина". В ОПЗЖ – свої олігархи. Є олігарх Порошенко. Цей парламент – найбільш залежний від олігархів.

Сподіватися, що вони будуть боротися з олігархами…

Зеленський закрив канали Медведчука. Але не веде політики, щоб позбутися монополій Ахметова, Льовочкіна-Фірташа, Коломойського, Порошенка, які теж мають свої канали. Ахметов, як формував державну політику в електроенергетиці, так і формує. Або Фірташ, який диктує монопольні умови щодо газу.

Історія з депутатом Максимом Павлюком – це ознака проблемного явища. Що є гроші, які ходять серед народних депутатів. Ходять чутки, що депутатам доплачують у конвертах. Виникає питання: як їм ці гроші легалізувати? І те, що вони тепер мучаться – це завдяки електронному декларуванню.

Віктор Чумак, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі