Гранат зміцнює імунітет і покращує травлення

Фрукт потрібно зробити більш частим гостем на столі

Гранат вважається одним з найбільш корисних фруктів для нашого здоров'я. Багато пишуть про те, що це хороше джерело аскорбінової кислоти, що він піднімає рівень гемоглобіну завдяки високому вмісту заліза. Але чи так це? Завдяки чому, насправді, гранат корисний?

Якщо говорити про вміст аскорбінової кислоти, то гранат, на жаль, не чемпіон: її від 4 до 10 мг, тоді як в апельсині - 60 мг, а в грейпфруті - близько 45 мг на 100 г. Заліза в гранаті - 1 мг, що не дуже багато. А ще з рослинних продуктів воно засвоюється погано. Але в гранаті є, наприклад, вітамін В6 — 25%, мідь — 16% і кобальт — 21% від добової потреби, які беруть участь в процесі кровотворення. І якщо гранат поєднувати з м'ясом, де заліза досить багато в добре засвоюваній формі, таке поєднання буде дуже корисним для підняття рівня гемоглобіну. А аскорбінова кислота та інші органічні кислоти, що містяться в гранаті, будуть стимулювати процеси травлення і покращувати засвоєння цих потрібних речовин.

Ще гранат цінний своїми поліфенолами-антиоксидантами. Ці речовини відіграють роль природного щита для наших клітин, захищаючи їх від пошкоджень і хронічного запалення. Саме вони надають яскравий рубіновий відтінок насінню граната.

Наприклад, такий антиоксидант як пунікалагін покращує стан хрящової тканини, допомагає знизити запалення в суглобах і хрящах, а другий антиоксидант, елагова кислота, стимулює утворення колагену. Крім того регулярне вживання продуктів, що містять антиоксиданти, і гранатів зокрема, нормалізує кров'яний тиск, покращує кровообіг, уповільнює процес відкладення холестеринових бляшок на стінках судин, сприяє зміцненню імунітету.

Зерна граната містять фруктові кислоти, які корисні для травлення: покращують апетит і перистальтику, підтримують оптимальні умови для життєдіяльності корисної мікрофлори кишечника.

Гранатовий сік рекомендується пити потроху — по 50−60 мл після їжі, розбавляючи водою

Гранат їдять свіжим. Зерна служать смачною і корисною добавкою до різних страв з м'яса і птиці, салатів, гарнірів, йогуртів. Він є відмінним доповненням до десертів.

Багато хто любить пити гранатовий сік. Так, в свіжовичавленому соку буде концентрований набір вітамінів і антиоксидантів. Однак кількість соку не повинна бути великою. По-перше, в склянці соку великий вміст органічних кислот, що може подразнювати слизову шлунка. Це не корисно людям із захворюваннями травної системи. Крім того, вони можуть псувати емаль зубів. А високий вміст простих вуглеводів не рекомендовано при цукровому діабеті і надмірній масі тіла. У всіх випадках гранатовий сік рекомендується пити потроху — по 50−60 мл після їжі, розбавляючи водою, а випивши, прополоскати рот водою.

Так, гранат дійсно корисний фрукт. Тим не менш, для більшості людей він залишається екзотичним. Його важко очистити від шкірки, а діставати крихітні насіння — заняття стомлююче, трудомістке, вимагає терпіння. Тому нам рідко хочеться добиратися до його соковитих зерен. Але ось що важливо — саме щільна шкірка, що погано очищається, дозволяє зберігати біологічну цінність гранатів досить довго. Знаючи про його корисні властивості, потрібно зробити гранат більш частим гостем на столі — це джерело важливих для організму речовин, особливо взимку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі