Найбільша помилка Зеленського

Президент із теперішнім оточенням реформ робити не буде

Найбільша помилка, прорахунок Зеленського – його кадрова політика. Коли він прийшов до влади, на посади було призначено Гончарука, Рябошапку, Данилюка. Людей, які налаштовані на реформи, прозахідний тип управління. Все просувалося.

Якщо подивитися на соціологію, крива довіри до Зеленського пішла вниз з квітня. Тоді, коли звільнив політиків, яких взяв на першому етапі. Поставив тих, хто є візантійцями за складом розуму, політичної діяльності. Це кулуарщина, договорняки, рішалово. І такі політики не можуть дати результати.

Політику робить оточення. Робить уряд, Верховна Рада. Зеленський приводить Єрмака, Татарова, Венедіктову, Шмигаля. Людей, які залежні від олігархів і яким не потрібні зміни, реформи, сильний середній клас. Сподіватися на зміни від цих людей – дурість. Їм вигідно залишатися у середовищі, коли у владі шукають засоби власного збагачення.

Зеленський подружився з Ахметовим. Хоче посадити Порошенка, але при цьому не чіпати Ахметова. Так не вийде. Або розслідуєш "Роттердам+" і виходиш на всіх людей, які були задіяні у ланцюжку. Або ти цю справу закриваєш, але тоді тобі перестають вірити.

А коли Зеленський стояв на стадіоні, це був артист, якому написали хороший сценарій.

Певно, зараз президент не знає стану справ у країні. Ті, хто біля нього, йому цей стан справ описують. Для них – все нормально. Ковід зупинили, дороги побудували, більшість у Верховній Раді є. Все добре. Коли оточення щодня говорить – все добре, це як наркотик.

Для Зеленського найбільшим випробуванням наступного року буде суд

Для Зеленського найбільшим випробуванням наступного року буде суд. Зараз у суспільства немає відчуття, що можна знайти справедливість. Про судову реформу говоримо вже 8 років. Петро Олексійович її спахабив у 2015 році. Зеленський – не знає, як її робити. А йому такі самі люди, як у Петра Олексійовича говорять "Ні. Суд повинен бути ручним".

Поки не буде справедливого суду – решти реформ не буде.

Один Зеленський не може нічого. Навіть будучи на посаді президента. І зі своїм оточенням зараз реформ не робитиме.

Але є сильне громадянське суспільство. Яке не дає збитися зі шляху. Тиск все одно іде. Як би діюча влада не хотіла помиритися із Путіним, але на його умовах це не вийде. Значить не вийде ніяких "прекратить стрелять". Доведеться стріляти, воювати, захищати країну.

Як би не хотілося прибрати Національне антикорупційне бюро, НАЗК, розвалити всю антикорупційну систему – не вийде.

В Україні є люди, яким не байдуже.

Віктор Чумак, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі